Μεγάλο κύκλωμα Ρομά, που πραγματοποιούσε ηλεκτρονικές απάτες, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές Αρχές. Έπειτα από σχετική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, συνελήφθησαν έξι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στο Ζευγολατιό Κορινθίας και το Ζεφύρι Αττικής, ενώ ταυτοποιήθηκαν επιπλέον πέντε μέλη της. Οι δράστες είχαν διαπράξει τουλάχιστον 262 απάτες, ενώ η λεία του εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τα κέρδη της συμμορίας είναι αρκετά παραπάνω καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που δεν έχουν καταγγελθεί. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης και απάτης με υπολογιστή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας, της παράνομης πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών ή και σε δεδομένα, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση με ιδιαίτερη επαγγελματική δομή και κατάρτιση στον συγκεκριμένο τομέα απατών. Μάλιστα, όπως τόνισε, τα μέλη της συμμορίας είχαν τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης που ανακάλυπταν συνεχώς νέα τεχνάσματα για να υποκλέπτουν τους προσωπικούς κωδικούς και λοιπά στοιχεία ηλεκτρονικής τραπεζικής από τα θύματά τους.
Η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε, όπως προέκυψε από την έρευνα, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2021. Τα μέλη του χρησιμοποιούσαν ως κέντρο δράσης οικήματα στην περιοχή του Ζευγολατιού Κορινθίας. Σε αυτούς τους χώρους είχαν εγκαταστήσει επιχειρησιακό-τηλεφωνικό κέντρο, μέσω του οποίου πραγματοποιούσαν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες κλήσεις πανελλαδικά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιμονή έως ότου επιτύχουν τον εγκληματικό σκοπό τους.
Πώς δρούσε το κύκλωμα – Τα σενάρια που χρησιμοποιούσαν
Οι δράστες χρησιμοποιούσαν ειδικά διαμορφωμένα «σενάρια» προκειμένου να προσελκύουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων θυμάτων τους και να τους προσεγγίζουν, υποδυόμενοι διάφορους ρόλους όπως πωλητή, αγοραστή ή πελάτη.
Εμφανίζονταν ως επιφανείς πολίτες, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδύονταν, ενώ έπειθαν για την φερεγγυότητά τους, αποστέλλοντας φωτογραφίες πλαστών ταυτοτήτων, σφραγίδων, διαφημιστικών καρτών και τιμολογίων, που είχαν επεξεργαστεί προηγουμένως.