Εφημερίδα Κοινωνική

Έκθεση ACER για ρεύμα: «Οι επιδοτήσεις δεν αλλάζουν το τοπίο -Οι πολίτες δυσκολεύονται»

 Breaking News

Έκθεση ACER για ρεύμα: «Οι επιδοτήσεις δεν αλλάζουν το τοπίο -Οι πολίτες δυσκολεύονται»
12 Οκτωβρίου 2022

Ακόμη μια αρνητική πρωτιά σημειώνει η Ελλάδα όσον αφορά στη λιανική αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του ACER. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται το 2022 από το τρίτο υψηλότερο κόστος πανευρωπαϊκά στο ρεύμα για οικιακούς καταναλωτές, μετά την Πορτογαλία και τη Νορβηγία.

Αναλυτικότερα, σε όρους κόστους με βάση την αγοραστική δύναμη, η χώρα μας έχει το τρίτο υψηλότερο οικιακό κόστος ρεύματος στην Ευρώπη φέτος, συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών και επιδοτήσεων.

Και δυστυχώς, είναι γεγονός ότι στη χώρα μας ο πολίτης πλήρωνε ανέκαθεν ακριβά το ρεύμα, σε σχέση πάντα με την αγοραστική του δύναμη.

Και μπορεί ως προς τις επιδοτήσεις, ο ACER να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες σε όρους ΑΕΠ, καθώς ξεπερνούν το 3,5%, αλλά η δύσκολη κατάσταση δεν αλλάζει καθω΄ς δεν λαμβάνονται ουσιαστικές προωτοβουλίες.

Σημειώστε ότι η Ελλάδα ήταν το 2021 η χώρα με τη λιγότερη διείσδυση των έξυπνων μετρητών, όπως τονίζεται στην έκθεση του ACER. Μάλιστα, η χώρα είναι τελευταία με απόσταση στον σχετικό κατάλογο! Ο ACER τονίζει ότι η έλλειψη έξυπνων μετρητών αποτελεί εμπόδιο στην ενισχυμένη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά.

Παράλληλα, στην ελληνική λιανική αγορά παρατηρείται περιορισμός της αλλαγής προμηθευτή τα τελευταία χρόνια εκ μέρους των καταναλωτών, ενώ η χώρα μας βρισκόταν το 2021 κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο σχετικό δείκτη.

Όσον αφορά τις διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών προς τους προμηθευτές, η Ελλάδα ήταν πέρυσι πρώτη.

Αντίστοιχα, πρώτη ήταν το 2020 η χώρα μας στο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ευάλωτων νοικοκυριών με 50% ποσοστό έναντι 14,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τέλος, στην ικανότητα των καταναλωτών να θερμάνουν το σπίτι τους, η χώρα μας ήταν το 2020 τρίτη χειρότερη μετά τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ