Εφημερίδα Κοινωνική

Πώς θα καταλάβεις ότι έβαλες νοθευμένα καύσιμα

Πώς θα καταλάβεις ότι έβαλες νοθευμένα καύσιμα
05 Σεπτεμβρίου 2022

Το ράλι στην τιμή της βενζίνης έχει ως αποτέλεσμα τα συχνά περιστατικά νοθείας στα καύσιμα. Τι πρέπει να κάνει όμως κάποιος που υποψιάζεται ότι έχει βάλει νοθευμένα καύσιμα;

Αρχικά, να αναφέρουμε ότι νοθεία προκύπτει από την ανάμειξη ξένης ουσίας με τη βενζίνη. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι διαλυτές ή η κηροζίνη στα diesel.

Πώς θα καταλάβω ότι έβαλα νοθευμένα καύσιμα;

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα προβλήματα μετά τον ανεφοδιασμό είναι πιθανό να έχεις αγοράσει νοθευμένα καύσιμα:

Ο κινητήρας λειτουργεί σκληρά ή παρουσιάζει έλλειψη απόδοσης

Ο κινητήρας ξεκινά πιο δύσκολα από ότι συνήθως

Το λαμπάκι «έλεγχος κινητήρα» ανάβει

Συνήθως, παράλληλα με την ασυνήθιστη συμπεριφορά του κινητήρα, η βενζίνη έχει διαφορετική οσμή. Πιο απλά, η νοθευμένη βενζίνη κάποιες φορές μυρίζει άσχημα.

Για τον οδηγό είναι αρκετά δύσκολο να είναι σίγουρος πως έβαλε νοθευμένο καύσιμο και δυστυχώς δεν μπορεί να το αποδείξει.

Νοθευμένα καύσιμα: Ποια προβλήματα προκύπτουν

Τα νοθευμένα καύσιμα προκαλούν προβλήματα στον κινητήρα μειώνοντας την απόδοση και τη διάρκεια ζωής του.

Τα νοθευμένα καύσιμα όμως επηρεάζουν και εμάς. Τα υψηλά επίπεδα υδρογονανθράκων, μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του αζώτου προκαλούν αυξημένες εκπομπές τοξικών ουσιών στον αέρα, τον οποίο και αναπνέουμε.

Αντίστοιχα, κατά τη νοθεία του diesel με κηροζίνη που περιέχει υψηλή ποσότητα σε θείο οδηγεί στην εκπομπή παραγώγων οξειδίου του θείου στο περιβάλλον.

Τι να κάνω αν καταλάβω ότι έβαλα νοθευμένα καύσιμα

Βεβαιώσου πως έχεις σημειώσει την ημερομηνία, την ώρα και την τοποθεσία από όπου πήρες το καύσιμο. Ιδανικά, κράτα τις αποδείξεις και μην τις πετάς αμέσως γιατί θα σου φανούν πολύ χρήσιμες!

Αν πιστεύεις ότι στο βενζινάδικο που επισκέφθηκες έβαλες νοθευμένη βενζίνη, μην το επιλέξεις ξανά. Αν επιθυμείς να το πας ένα βήμα παρακάτω, μπορείς να κάνεις καταγγελία. Καλώντας στο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ή στο 1517 του Σ.Δ.Ο.Ε (Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), μπορείς να απευθυνθείς για να πραγματοποιηθεί έλεγχος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ