Εφημερίδα Κοινωνική

Nord Stream: Οι δύο αγωγοί αναμένεται ότι θα αδειάσουν έως την Κυριακή – «Πινγκ πονγκ ευθυνών» Ρωσίας και Δύσης

 Breaking News

Nord Stream: Οι δύο αγωγοί αναμένεται ότι θα αδειάσουν έως την Κυριακή – «Πινγκ πονγκ ευθυνών» Ρωσίας και Δύσης
29 Σεπτεμβρίου 2022

Έντονο προβληματισμό στην Ευρώπη προκαλούν οι τέσσερις, πλέον, διαρροές στον Nord Stream, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι βλάβες που έχουν υποστεί οι αγωγοί τους έχουν καταστήσει, αν όχι άχρηστους, τουλάχιστον μη λειτουργικούς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πριν τον εντοπισμό της τέταρτης διαρροής από τις σουηδικές αρχές, η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας ανακοίνωσε ότι πάνω από το μισό αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας έχει διαρρεύσει. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Κρίστοφερ Μπέτσαου δήλωσε ότι με αυτόν τον ρυθμό, οι δύο αγωγοί που υφίστανται διαρροές σε τρία σημεία, αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και η τέταρτη διαρροή, που αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της υπηρεσίας, η περιβαλλοντική επίπτωση της διαρροής είναι περίπου ίση με αυτή που έχουν στο περιβάλλον οι εκπομπές της Δανίας σε ετήσια βάση. Διαρρέει κυρίως μεθάνιο, κατά την ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, η Δύση και η Ρωσία βρίσκονται σε κόντρα για το ποιος ευθύνεται για τις διαρροές. Σύμφωνα με το CNN, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού πολεμικού ναυτικού να βρίσκονται στην περίμετρο των διαρροών.

Παρόλο που δεν έχει εντοπιστεί η δύσκολη φύση της επίθεσης δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι μόνο κρατικοί παράγοντες θα μπορούσαν να την έχουν πραγματοποιήσει. Αντίθετα, η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια σύντομη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι «το περιστατικό στον Nord Stream συνέβη σε ζώνη που ελέγχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ