Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΣΠ: «Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την κίνηση της αγοράς τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων»

 Breaking News

ΕΣΠ: «Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την κίνηση της αγοράς τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων»
01 Αυγούστου 2022

Με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων εβδομάδων από την έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων, τα μηνύματα που εισπράττει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς από τα μέλη του, είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά.

Ο εμπορικός κόσμος περίμενε να τονωθεί η «αναιμική» αγοραστική κίνηση και η αγορά να πάρει μια μικρή ανάσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον με τρέχουσες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς, πως τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι ιδιαίτερα δελεαστικά, λόγω της προσπάθειας των επιχειρήσεων να κρατήσουν κοντά τους τους καταναλωτές.

Χωρίς αμφιβολία, οι κυριότεροι λόγοι που κρατούν την αγορά σε χαμηλά επίπεδα αγοραστικής κίνησης είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος που βάζει και τα νοικοκυριά σε καθεστώς ρυθμίσεων, οι τιμές των καυσίμων, το κόστος στέγασης που έχει ανέβει σημαντικά, οι ανατιμήσεις σε μια σειρά αγαθών που πιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και κυρίως των πιο ευάλωτων, αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο που οδηγεί σε καταναλωτική αποχή.

Επίσης, είναι φανερό πως οι υγειονομικοί περιορισμοί των δύο τελευταίων ετών οδηγούν το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών να θέτουν σαν πρώτη προτεραιότητα την … παραλία και όχι το shopping therapy. Τελευταίο παράθυρο αισιοδοξίας αποτελεί η αυξημένη τουριστική κίνηση, που ευελπιστούμε να μετουσιωθεί σε ψώνια της τελευταίας στιγμής τον Αύγουστο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, δεδομένων των απογοητευτικών αποτελεσμάτων, «κρούει τον κώδωνα κινδύνου» για την σοβαρότητα της κατάστασης και τονίζει την ανάγκη συνολικού σχεδίου διάσωσης του εμπορικού κόσμου, που προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ