Εφημερίδα Κοινωνική

Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι: Ποιος ήταν ο γιατρός από το Κάιρο που έγινε αρχηγός της αλ Κάιντα

Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι: Ποιος ήταν ο γιατρός από το Κάιρο που έγινε αρχηγός της αλ Κάιντα
02 Αυγούστου 2022

Ο Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι διαδέχτηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ Κάιντα έπειτα από χρόνια κατά τα οποία υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος της χάραξης στρατηγικής της οργάνωσης. Το γεγονός ότι δεν θεωρείτο εξίσου «χαρισματικός», αλλά και ο ανταγωνισμός από αντίπαλους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μείωναν την ικανότητά του να εμπνέει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

Ο 71χρονος Ζαουάχρι σκοτώθηκε από επίθεση αμερικανικού drone, όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ.

Κατά τα χρόνια που ακολούθησαν τον θάνατο του μπιν Λάντεν το 2011, αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα σκότωσαν υπαρχηγούς του Ζαουάχρι αποδυναμώνοντας την ικανότητα του βετεράνου αιγύπτιου μαχητή να συντονίζει την διεθνή δράση της οργάνωσης.

Παρακολουθούσε την αλ Κάιντα να παραμερίζεται ουσιαστικά από τις επαναστάσεις του 2011 στον αραβικό κόσμο, τις οποίες πραγματοποιούσαν κυρίως μεσοαστοί ακτιβιστές και διανοούμενοι που αντιτίθεντο στην πολυετή αυταρχική διακυβέρνηση στη χώρα τους.

Παρότι είχε τη φήμη του άκαμπτου και επιθετικού, ο Ζαουάχρι κατάφερε να κινητοποιήσει διεθνείς ένοπλες οργανώσεις, που έφθασαν να πραγματοποιήσουν μαζικές εξεγέρσεις, κάποιες από αυτές έχοντας τις ρίζες τους στις ταραχές που προήλθαν από την Αραβική Άνοιξη.

Η βία αποσταθεροποίησε μια σειρά χωρών στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Αλλά οι ημέρες της αλ Κάιντα ως ένα δίκτυο με κεντρική διεύθυνση και ιεραρχία που επιτέθηκε στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 ήταν παρελθόν.

alkainta1

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ