Εφημερίδα Κοινωνική

Ψηφιοποίηση και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα οι προτεραιότητες της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων

 Breaking News

Ψηφιοποίηση και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα οι προτεραιότητες της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων
27 Ιουλίου 2022

Πραγματοποιήθηκε το 2ο διαδικτυακό workshop του European Shortsea Network υπό την Ιταλική Προεδρεία, το οποίο επικεντρώθηκε στον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων της ψηφιοποίησης και των νέων περιβαλλοντικών Κανονισμών από την ναυτιλιακή βιομηχανία, έτσι ώστε η shortsea ναυτιλία να προάγει την πράσινη ανάπτυξη και ταυτοχρόνως να παραμείνει βιώσιμη.

Η κ. Σαπφώ Σημαντώνη, Director του SPC Greece, παρουσίασε το αναθεωρημένο position paper του ESN και αναφέρθηκε στις πρακτικές που ακολουθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την απανθρακοποίηση της shortsea ναυτιλίας.

Μέσω των παρουσιάσεων των ομιλητών, αναδείχθηκε ιδιαίτερα ο ρόλος των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων μείωσης εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ναυτιλία μικρών αποστάσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη υιοθέτησης νέου εθνικού νομοθετικού πλαισίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα προωθεί και θα στηρίζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του στόλου και των λιμένων.

Το SPC Greece ιδρύθηκε το 1998 και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΝΜΑ. Στο Κέντρο έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας η αρμοδιότητα της παρακολούθησης και εφαρμογής των κοινοτικών αποφάσεων σχετικών με την ΝΜΑ σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο και λειτουργεί υπό την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων-EENMA.

Έχει αναλάβει δύο φορές τη προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου συμβάλλοντας κάθε φορά στην ενίσχυση του, ενώ μαζί με το SPC Spain, εκπροσωπεί το Δίκτυο στο European Sustainable Shipping Forum.

Η ΕΕΝΜΑ στηρίζει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με στόχο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά δρώμενα συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία της στη διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών προώθησης και ενδυνάμωσης της ΝΜΑ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ