Εφημερίδα Κοινωνική

ΚΕΔΕ: Να «θωρακιστούν» με έργα οδικής ασφάλειας οι Δήμοι

 Breaking News

ΚΕΔΕ: Να «θωρακιστούν» με έργα οδικής ασφάλειας οι Δήμοι
19 Ιουλίου 2022

Περισσότερα χρήματα για έργα οδικής ασφάλειας, για την ναυαγοσωστική κάλυψη αλλά και το ενεργειακό κόστος ζητήθηκαν στην συνεδρίαση του ΔΣ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στο επίκεντρο της εισήγησης του προέδρου Παπαστεργίου οι πόροι που απαιτούνται για έργα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα δυστυχήματα εξαιτίας της κακής ποιότητας των οδοστρωμάτων. Αναφερόμενος στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για τα έργα οδικής ασφάλειας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Παπαστεργίου το χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό έργο.

Σημείωσε ότι η πρόσκληση είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δημοσιεύτηκε μέσα στο καλοκαίρι, που ούτως οι άλλως οι υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων δεν είναι σε πλήρη λειτουργία. «Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί παράταση, είπε, αλλά με δεδομένο ότι και οι περιφέρειες έχουν δικαίωμα υποβολής προτάσεων και σύμφωνα με πληροφορίες ένα μεγάλο ποσό έχει ήδη καλυφθεί, θα πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και κυρίως να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα για ασφαλτικά. Πρέπει να επιμείνουμε να προκύψουν και άλλα χρήματα, διότι δεν βλέπω πιο δόκιμο χρηματοδοτικό εργαλείο από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να μπορέσουμε να φτιάξουμε πόλεις οι οποίες θα είναι ασφαλείς για όλους».

Ενοίκια σχολικών κτιρίων

Μετά την οικονομική επιβάρυνση των Δήμων για μισθολογικές δαπάνες σχολικών καθαριστριών, ο νέος τρόπος απόδοσης στους δήμους των ποσών για την κάλυψη των ενοικίων των σχολικών κτιρίων με την ενσωμάτωσή τους στους ΚΑΠ, κρύβει νέα οικονομική επιβάρυνσή τους, καθώς διαπιστώνεται ότι σε ορισμένους Δήμους τα ποσά είναι λιγότερα από τις απαιτούμενες δαπάνες. «Και άρα», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, «θα πρέπει κάποιοι Δήμοι να πληρώσουν για τα ενοίκια ως μη οφείλαν, όπως έγινε και με τις σχολικές καθαρίστριες. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι φέτος δεν θα πληρώσει κανένας δήμος ούτε για τα ενοίκια ούτε για τις σχολικές καθαρίστριες, αν τα χρήματα που παίρνουμε δεν φτάνουν. Γιατί έτσι πως εξελίσσεται η υπόθεση δεν θα είναι ακραίο, σε επόμενη φάση, να μας πουν να πληρώσουμε και τους εκπαιδευτικούς…».

Ναυαγοσώστες

Στο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης η κατάσταση, όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, επαναλαμβάνεται και φέτος η ίδια ιστορία. Οι Δήμοι δεν βρίσκουν ναυαγοσώστες, ενώ το κόστος έχει εκτοξευτεί και τα χρήματα που έχουν δοθεί στους Δήμους για αυτό τον σκοπό δεν φτάνουν. Σε καταγραφή που είναι σε εξέλιξη από την ΚΕΔΕ στους 54 δήμους, από τους 136 συνολικά, περίπου το 20% δεν έχει καταφέρει να βρει ναυαγοσώστες, παρότι έγιναν όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Ενώ το μηνιαίο κόστος ενός πύργου κυμαίνεται από 7.000 έως 10.000 ευρώ, όταν πριν κόστιζε 2.800 ευρώ το μήνα. Καταλήγοντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε: «Ας μας ακούσουν επιτέλους οι αρμόδιοι και ας γυρίσουμε στο προηγούμενο Π.Δ. για να μπορέσουν οι Δήμοι να υποστηρίξουν με ρεαλιστικό τρόπο την ναυαγοσωστική πολιτική».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ