Εφημερίδα Κοινωνική

Ιστορική στιγμή: Στη δημοσιότητα η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ

 Breaking News

Ιστορική στιγμή: Στη δημοσιότητα η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ
12 Ιουλίου 2022

Την πρώτη έγχρωμη εικόνα από το ισχυρότερο και πλέον σύγχρονο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, το James Webb, αποκάλυψε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε μία ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εικόνα που καταγράφει το αχνό φως των αμέτρητων ήλιων σε χιλιάδες γαλαξίες που δεν έχουμε ξαναδεί, που αποτελούν μέρος του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα και αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη θέα του Σύμπαντος που έχει συλλεχθεί ποτέ από εκατοντάδες γαλαξίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η NASA, αν κρατήσουμε έναν κόκκο άμμου προς τον ουρανό, σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού, αυτό το στίγμα είναι το μέγεθος της θέας του Webb! «Φανταστείτε, οι γαλαξίες εν αφθονία μέσα σε έναν κόκκο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

  Όσο για το γιατί κάποιοι γαλαξίες φαίνονται λυγισμένοι, αυτό όπως εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η συνδυασμένη μάζα αυτού του σμήνους γαλαξιών λειτουργεί ως «βαρυτικός φακός», λυγίζοντας τις ακτίνες φωτός από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, μεγεθύνοντάς τες.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», είπε ο Μπάιντεν σε μία ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο. «Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο.» «Είναι εκπληκτικό για μένα», συνέχισε. «Φως εκεί που γεννήθηκαν τα αστέρια και εκεί που πεθαίνουν, φως από τους παλαιότερους γαλαξίες, το αρχαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος, από πάνω από 13 δισεκατομμύρια —επιτρέψτε μου να το πω ξανά— πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια».

Ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson, αναφέρει το CBSNews, περιέγραψε την εικόνα στον πρόεδρο, λέγοντας ότι όλα τα αστέρια και οι γαλαξίες που απεικονίζονται σε αυτή βρίσκονταν σε μια περιοχή του διαστήματος, στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του βραχίονα από κάποιον που στέκεται στη Γη.

«Κοιτάμε πίσω περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια», είπε. «Αυτό το φως που βλέπετε ταξιδεύει για περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, και παρεμπιπτόντως, επιστρέφουμε πιο μακριά. Αυτή είναι μόνο η πρώτη εικόνα. Γυρίζουν περίπου δεκατρία και μισό δισεκατομμύρια χρόνια πίσω και αφού γνωρίζουμε ότι το σύμπαν είναι 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή».

Και αυτή είναι όντως μόνο μία μικρή γεύση, καθώς η NASA σχεδιάζει να δημοσιεύσει πρόσθετες εικόνες «πρώτου φωτός» την Τρίτη (12/07), φωτογραφίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιδείξουν την ικανότητα του Webb να χαρτογραφεί τις λεπτομέρειες της αστρικής εξέλιξης, από τη γέννηση των αστεριών έως τον θάνατο από σουπερνόβα, για να μελετήσει πώς σχηματίζονται, συγχωνεύονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες και να διερευνήσει τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας γύρω από πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια.

Την κυκλοφορία της εικόνας από το μακρινό Σύμπαν έσπευσε να σχολιάσει μέσω του επίσημου account της Star Wars στο Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Είναι όμορφο να βλέπεις γαλαξίες που είναι πολύ, πολύ μακριά».

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ