Εφημερίδα Κοινωνική

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «χτύπησαν» τους γουναράδες – To Reuters στην Καστοριά

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «χτύπησαν» τους γουναράδες – To Reuters στην Καστοριά
18 Ιουλίου 2022

«Φυτοζωεί» η βιομηχανία της γούνας στην Καστοριά, μετά τη δύσκολη διετία του κορωνοϊού και τώρα λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters, η Ρωσία είναι η κύρια αγορά της ελληνικής βιομηχανίας γούνας. Ωστόσο, καθώς υπάρχει απαγόρευση εξαγωγών και με την εγχώρια ζήτηση να είναι αναιμική, οι επιχειρήσεις στέλνουν τους εργαζόμενους σπίτια τους και οι αποθήκες γεμίζουν με εκατοντάδες απούλητες γούνες.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν, επίσης, τις πωλήσεις σε Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα, καθώς η γούνα θεωρείται προϊόν πολυτελείας – που και αυτά είναι στη λίστα των κυρώσεων.

Την απελπισία του δηλώνει ο γουνοποιός Αντώνης Ντίσιος, ο οποίος επισημαίνει ότι η πόλη βρίσκεται στη χειρότερη εποχή της.

Ο κ. Ντίσιος στέκεται στο άδειο κατάστημά του και κρατάει στο χέρι του ένα παλτό αξίας 30.000 ευρώ, η οποία φτιάχτηκε από ένα από τα πιο ακριβά υλικά στον κόσμο, από γούνα ρωσικής ζιμπελίνας. Ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει εξαίρεση στις κυρώσεις για τους γουναράδες.

«Πρέπει να μας απελευθερώσουν. Ή να έρθουν να πάρουν τις γούνες και να τις πουλήσουν οι ίδιοι», λέει χαρακτηριστικά.

Ένας κλάδος που πεθαίνει;

Το Reuters κάνει αναφορά στη μακρά παράδοση της Καστοριάς στην γουνοποιία, ενώ στέκεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει ακόμα την εκτροφή γούνας.

Οι γούνες είναι ανάμεσα στα κορυφαία 10 εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ πέρσι, ενώ το 2017 είχαν ανέλθει σε 55 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι φάρμες μινκ μειώθηκαν σε 92 το 2020 από 131 το 2018.

Σε περιοδεία στην Καστοριά, η αρθρογράφος του πρακτορείουκαταγράφει τα κλειστά πλέον καταστήματα, τα οποία είχαν καταφέρει να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση χάρη στις εξαγωγές.

2022-07-18T091720Z_633130958_RC2C6V9W9F00_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-GREECE-RUSSIA-FUR

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ