Εφημερίδα Κοινωνική

Δένδιας σε Μπέρμποκ: Μη δώσετε γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία

Δένδιας σε Μπέρμποκ: Μη δώσετε γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία
29 Ιουλίου 2022

Το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως υποβρυχίων στην Τουρκία, αλλά και αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ μιας χώρας που, αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας» είπε ο κ. Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την κ. Μπέρμποκ. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών και κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι το παράδειγμα του αναθεωρητισμού στην Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει, καθώς επόμενο θύμα του μπορεί να είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα, είπε, έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί κανέναν γείτονά της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας υπογράμμισε, από την πλευρά της, πως είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» επισήμανε και πρόσθεσε ότι ακριβώς το ίδιο θα πει και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Επισήμανε, δε, πως οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται με συζήτηση.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις, λέγοντας ότι «εκτιμάμε την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης. Όμως, θα θέλαμε αυτή η ανάληψη να είναι εις ολόκληρον. Για την ελληνική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο για την ελληνική κοινωνία, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό».

«Η ρύθμισή του είναι κυρίως ένα θέμα αρχής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, με την ΥΠΕΞ της Γερμανίας να απαντά πως καταλαβαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί λήξαν το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αντίθεση με το Βερολίνο. Η ίδια στάθηκε, πάντως, στη σημασία της ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφερόμενη στους γερμανικούς χειρισμούς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, παραδέχθηκε ότι «δεν τα κάναμε όλα σωστά». «Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και νομίζω ότι ακούγαμε λιγότερο την άλλη πλευρά» σημείωσε, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση έμαθε πλέον περισσότερα και προτίθεται να επουλώσει στο μέλλον τα τραύματα.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ