Εφημερίδα Κοινωνική

Αποκλειστικό άρθρο: Κώστας Κατσαφάδος (Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων) -«Αλήθειες και ψέματα για τις καταστροφικές φωτιές»

 Breaking News

Αποκλειστικό άρθρο: Κώστας Κατσαφάδος (Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων) -«Αλήθειες και ψέματα για τις καταστροφικές φωτιές»
21 Ιουλίου 2022

«Είναι κρίμα κάποιοι να περιμένουν να γίνει νέο Μάτι, να θρηνήσουμε απώλειες, συνανθρώπων μας, για να συμψηφίσουν τα όσα τραγικά συνέβησαν το 2018 και κόστισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Εμείς είχαμε και έχουμε διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία, στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, χωρίς να θεωρούμε ταυτόχρονα, ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε και να διορθώσουμε τα όποια λάθη ή αστοχίες.

Και θέλω με την ευκαιρία που μου δίνεται από αυτό μου το σχόλιο, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, τους Πυροσβέστες, τους Αστυνομικούς, τα Ειδικά Σώματα Στρατού, τους Ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκατοντάδες εθελοντές, που δίνουν πραγματικά τον εαυτό τους, σε αυτή την μάχη που γίνεται σε πολλά σημεία της πατρίδας μας, για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και το περιβάλλον.

Για μας και θέλω να το επαναλάβω πρώτο μέλημά μας ήταν και είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τα σπίτια και οι περιουσίες , και εδώ είναι ευθύνη του κράτους, ξανακτίζονται, το περιβάλλον μπορούμε να το αναδασώσουμε, αλλά οι ανθρώπινες ζωές εάν χαθούν δεν ξαναγυρίζουν.

Ας έρθουμε τώρα στην αλήθεια των αριθμών. Στην πατρίδα μας την τελευταία εβδομάδα, είχαμε συνολικά 390 δασικές πυρκαγιές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70. Οι περισσότερες αντιμετωπίζονται προτού πάρουν διαστάσεις, αλλά είναι πρακτικά αδύνατο -όπως αποδεικνύεται σε όλο τον κόσμο- να υπάρχει σε κάθε περίπτωση παρέμβαση σε ελάχιστα λεπτά. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες είχαμε μεγάλες και δύσκολες φωτιές στην Πεντέλη, τα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ενώ το πρόβλημα γίνεται διαρκώς ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Άλλωστε όπως βλέπουμε καθημερινά, ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο: Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα.

Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν. Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε και από εδώ και στο εξής.

Και επειδή βλέπουμε την Αντιπολίτευση να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το δίκαιο παράπονο των πολιτών, που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται, και επιχειρούν να πείσουν ότι δεν έχουμε πάρει κανένα μέτρο, παραθέτω συγκεκριμένα στοιχεία.

Η προετοιμασία για την αντιπυρική προστασία ξεκίνησε φέτος πιο έγκαιρα από ποτέ. Από την αρχή δόθηκε -και δίνεται- έμφαση στην πρόληψη και την ταχύτερη δυνατή παρέμβαση. Για το σκοπό αυτό οι δυνάμεις πυρόσβεσης βρίσκονται σε διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα, για να μπορούν να παρεμβαίνουν το ταχύτερο και να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, πρωτίστως για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και να περιορίζονται οι ζημιές.

-Φέτος, στην μάχη της αεροπυρόσβεσης, διατίθενται και συνδράμουν, 84 εναέρια μέσα, περισσότερα από ποτέ, εκ των οποίων, τα 44 είναι μισθωμένα, και τα 40 ανήκουν στον Εθνικό στόλο.

-Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, φέτος έχουμε μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, διπλασιάστηκε ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, ενώ εκπαιδεύτηκαν και άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

-Με σκοπό την πρόληψη και την ταχεία παρέμβαση υπάρχει κατά τις ημέρες αυξημένου κινδύνου ενισχυμένη επίγεια και εναέρια επιτήρηση, με τη συμμετοχή περιπόλων των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, υπερδιπλασιάστηκαν οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξήθηκαν οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη.

-Με σκοπό την πρόληψη έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους και δημιουργήθηκαν Αντιπυρικές Ζώνες με συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά το επαναλαμβάνω.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι, και πρέπει να παραμείνουμε σε ετοιμότητα και επιφυλακή. Στόχος και Πρώτη προτεραιότητα -σύμφωνα με την πάγια αρχή της Κυβέρνησης- υπήρξε και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και της περιουσίας των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Τέλος είναι υποχρέωση και καθήκον της Πολιτείας να καταγράψει τις ζημιές και να προχωρήσει άμεσα σε αποζημιώσεις. Αυτό δεσμεύτηκε εξάλλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.»

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ