Εφημερίδα Κοινωνική

Ο Μητσοτάκης βάζει το πλαίσιο των πρόωρων εκλογών – Στον αστερισμό των Ειδικών Δικαστηρίων ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μητσοτάκης βάζει το πλαίσιο των πρόωρων εκλογών – Στον αστερισμό των Ειδικών Δικαστηρίων ο ΣΥΡΙΖΑ
15 Ιουνίου 2022

Το τέλος της τετραετίας για τις εκλογές, έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας όμως για πρώτη φορά μια χαραμάδα για πρόωρες που πυροδότησε τα σχετικά σενάρια του Φθινοπώρου. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» δήλωσε στην συνέντευξη του στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ. Με βάση τα όσα τον προβληματίζουν και όπως φαίνεται θα μετρήσουν στους προβληματισμούς του, είναι οι εξής παράμετροι.

Απλή αναλογική

Την θεωρεί παράγοντα ανασφάλειας και αναγνωρίζει ότι αποτελεί ανασταλτικό στοιχείο για τους ξένους οίκους όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα που έχει ανάγκη η χώρα για να αποφύγει τον εφιάλτη του ακριβού δανεισμού που επανέρχεται. «Πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος εντός και εκτός Ελλάδος ότι η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στο βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την ψήφισε όταν έχανε. «Οτι μεσολαβεί μια εκλογή με απλή αναλογική είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. «Σας θυμίζω ότι και η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του ‘15 ήταν με ενισχυμένη αναλογική» συνέχισε. «Όταν είδε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί έσπευσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.»

Η παρατεταμένη τοξικότητα

Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών, των βουλευτών και των υποψηφίων όλων των κομμάτων έχει αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα με το πρόσχημα ότι δύο χρόνια με την καραντίνα είχαν σταματήσει οι πολιτικές εκδηλώσεις. Το κυνήγι της ψήφου είναι σκληρό και δημιουργεί ανταγωνισμούς και μέσα στα ίδια τα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να σέρνεται επί μήνες η ακραία πόλωση και η πολιτική τοξικότητα. «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες» δήλωσε. «Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση. Είναι απαράδεκτος ο τρόπος και ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές, φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news.»

Δεν περιμένει οι αντίπαλοι του αντίπαλοι να του πλέκουν το εγκώμιο. Η πολιτική είναι από τη φύση της σκληρή. Θεωρεί όμως ότι πολλές φορές οι χαρακτηρισμοί, η τοξικότητα η οποία ενισχύεται στο διαδίκτυο, η πόλωση και η ακρότητα του λόγου που εκφράζει η αντιπολίτευση δια στελεχών της και συχνά δια του αρχηγού της, υπερβαίνει τα όρια. Και εδώ πάλι φωτογραφίζει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνήσεις συνεργασίας

«Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε» δήλωσε. Το 2019, προεκλογικά, είχε μιλήσει για «αυτοδύναμη Ελλάδα». Επιμένει σε αυτό το σύνθημα και σήμερα. Το θεωρεί πολύ πιο επίκαιρο. «Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις» δήλωσε. «Σκεφτείτε αν στον Έβρο έπρεπε να συνομιλήσουμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε εγκρίσεις των υπόλοιπων κομματικών μας εταίρων. Δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό για την χώρα.»

Απαραίτητη προϋπόθεση για το σενάριο των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο είναι ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει με επιτυχία σε ό,τι αφορά στις καλοκαιρινές φωτιές και δεν επαναληφθεί ο εφιάλτης των προηγούμενων χρόνων και βέβαια συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κολλημένος σε χαμηλές πτήσεις.

Το αφήγημα των πρόωρων εκλογών είναι σαφές. Εάν τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός δεν θα το κάνει πριν τα μέσα Αυγούστου που θεωρείται ένας πολιτικός χρόνος ο οποίος θα του έχει δώσει τα δεδομένα που χρειάζεται για να καταλήξει εάν θα πάρει το ρίσκο ή όχι, καθώς η κάλπη είναι έγκυος!

Με το βλέμμα στα Ειδικό Δικαστήριο

Μετά την οριστική απόφαση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την εισαγγελική πρόταση για ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη και για άλλους δύο εισαγγελείς, τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η διαδικασία που θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Αν συμπέσει με την προεκλογική περίοδο το πολιτικό σκηνικό θα πάρει φωτιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση δείχνοντας όμως και την Δικαιοσύνη. «Ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» ανέφερε στην ανακοίνωση του. «Αφού ο κορμός του κατηγορητηρίου κατέρρευσε στην Προανακριτική παρωδία, τώρα στήνουν ειδικά δικαστήρια για δήθεν πλημμέλημα» πρόσθεσε για την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο. «Όσα σενάρια και να απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης, μήπως και ξεφύγει από την ακραία ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων που κάνουν τη ζωή του κόσμου αβίωτη, οι πολίτες γνωρίζουν:

Επί ΣΥΡΙΖΑ το Δημόσιο εισέπραξε πάνω από 200 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τη φορολογία, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με έναν νόμο που είναι ακόμα σε ισχύ και επί ΝΔ.

Επί Μητσοτάκη συμβαίνει το αντίθετο. Το Δημόσιο αντί να εισπράττει, πληρώνει με κάθε λογής λίστες Πέτσα να νομιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε Μέσα χωρίς ίχνος κριτηρίων, για να αποθεώνουν την κυβέρνησή του». «Και έχουν το θράσος και μιλούν για την ελευθερία του Τύπου οι ξεδιάντροποι που διώκουν και παρακολουθούν δημοσιογράφους και έχουν ρίξει τη χώρα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και στην 108η παγκοσμίως».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Παππάς κατηγορείται ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κανάλι συριζαϊκό υπονομεύοντας στην ουσία τον δικό του νόμο καθώς ο εργολάβος Χρ.Καλογρίτσας τον κατηγορεί ότι τον χρησιμοποίησε με διάφορους τρόπους για να τον εμφανίσει ως αγοραστή.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ