Εφημερίδα Κοινωνική

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Μπόνους για όσους εξοικονομούν ενέργεια και πέναλτι για τους «αμελείς»

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Μπόνους για όσους εξοικονομούν ενέργεια και πέναλτι για τους «αμελείς»
09 Ιουνίου 2022

Η επιχείρηση «θερμοστάτης» μπαίνει σε εφαρμογή και στην Ελλάδα, που λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου παρουσίασαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και η γγ του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υπουργοί, στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης άμεσα κατά 10% και μέχρι το 2030 έως και 30%. Οι φορείς που θα πιάνουν τον στόχο θα επιβραβεύονται με μπόνους ενώ θεσπίζεται και το πέναλτι για όσους είναι πλημμελείς ή δεν πιάνουν τον στόχο.

Τα bonus και τα πέναλτι

Ειδικότερα και αναφορικά με τα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει ο φορέας. Για όσους δεν “πιάσουν” τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού – από τον προϋπολογισμό – τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Παράλληλα, μπαίνει «κόφτης» στα κλιματιστικά, καθώς υπάρχει σύσταση να λειτουργούν τα κλιματιστικά σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τα κλείνουν για 10 λεπτά ανά 2-3 ώρες και να ανοίγουν τα παράθυρα, ενώ κλειστά θα πρέπει να είναι και όταν αποχωρούν από την εργασία τους.

Επιπλέον, υπάρχει σύσταση για τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Πχ όπως αναφέρθηκε «όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος».

Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας. Για κάθε κτίριο του δημοσίου θα πρέπει να υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος που θα οριστεί από τον κάθε φορέα.

Σημειώνεται ότι θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση προχωρά σε σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας

2.Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.

3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, τη δαπάνη για τον φωτισμό κλο.

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τον στόχο της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Όπως ανέφερε η κ. Σδούκου ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας ανέρχεται σε 15% με 20% το έτος. Η ίδια ανέφερε ότι η ενεργειακή δαπάνη για το 2020 στα κτίρια του Δημοσίου ανήλθε σε 596 εκατ. ευρώ, ανέβηκε σε 956 εκατ. ευρώ το 2021 και θα φτάσει το 1.165 δισ ευρώ το 2022 χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά η κατανάλωση.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ