Εφημερίδα Κοινωνική

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε χιμπατζής που διέφυγε από τον χώρο του

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε χιμπατζής που διέφυγε από τον χώρο του
26 Ιουνίου 2022

Συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου (25/06) στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο όταν ένας alpha male χιμπατζής διέφυγε από τον χώρο του μετά από επεισόδιο με άλλο χιμπατζή, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας και το ζώο τελικά να θανατωθεί.

Μέσω του λογαριασμού στο Instagram, το Πάρκο περιέγραψε καρέ καρέ το περιστατικό αλλά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την εξουδετέρωση του ζώου, ενώ οι υπεύθυνοι του πάρκου έκαναν λόγο για «μία τραγική ημέρα που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή από τον χώρο του alpha male χιμπατζή. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα. Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου ζώου.

Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5-10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους, που βλέπουν τη συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωσή τους«.

Διευθυντής πάρκου: Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Αττικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ, ανέφερε πως είναι μία δύσκολη ημέρα για την ομάδα του Αττικού Πάρκου, ενώ τόνισε πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

«Ο χιμπατζής απλώς πέρασε από το πάρκινγκ του πάρκου και ανέβηκε από την βόρεια πλευρά, ακολουθώντας την περίφραξη του πάρκου. Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου που είχε πολύ υψηλή ανδρεναλίνη. Ένα ζώο λοιπόν σαν αυτό ήταν αδύνατο να ναρκωθεί, καθώς υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επιτεθεί σε κάποιον», τόνισε.

Το συμβάν το έγινε λόγω μίας επίθεσης που έγινε στο ζώο από άλλους επτά χιμπατζήδες. Όταν οι φροντιστές πήγαν στο σημείο, ο χιμπατζής δεν βρισκόταν εκεί. Ο κ.  Λασουάρ τόνισε πως ακολουθήθηκαν οι διεθνείς κανόνες για τα ζωολογικά πάρκα, καθώς οι χιμπατζήδες είναι οι πρώτοι στην λίστα των επικίνδυνων ζώων σε περίπτωση διαφυγής.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ