Εφημερίδα Κοινωνική

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ βάζει τέλος στην 12ετή εποπτεία της Ελλάδας

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ βάζει τέλος στην 12ετή εποπτεία της Ελλάδας
08 Απριλίου 2022

Άρθρο του Προέδρου ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλείνοντας έτσι ένα κεφάλαιο που άνοιξε τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή στο ΔΝΤ για χρηματοδοτική στήριξη. O Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής ελληνικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσει την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η αποπληρωμή των οφειλών προς το ΔΝΤ στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Οι τελευταίες ανεξάρτητες οικονομικές προβλέψεις συνεχίζουν να δείχνουν ανάπτυξη για το 2022 παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την αναβάθμιση της αξιολόγησης και τις θετικές αναφορές αναλυτών.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,5% και μέσο πληθωρισμό 4,5% για το 2022 παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας ως θετικά τη γρήγορη ανάκαμψη από την πανδημία, τις υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές και τα υψηλά επίπεδα άμεσων επενδύσεων. Παρά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η UBS προβλέπει ανάπτυξη 5,5% για το 2022, ακολουθούμενη από 4,7% για το 2023.

Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα στοχευμένο πακέτο στήριξης 2 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή εντός της εβδομάδας σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Η νεοσυσταθείσα Ελληνική Εταιρεία Εγγύησης Εξαγωγών θα εγγυηθεί 8,7 δις ευρώ εξαγωγών σε μια περίοδο πέντε ετών, με στόχο να εγγυηθεί περίπου το 6% των εξαγωγών από το σημερινό 1,45%. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένεται ο αντίκτυπος του πολέμου στην ελληνική οικονομία θα ανέλθει σε μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ άλμα 33,6% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης σημείωσε ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τις 137,09 μονάδες, ξεπερνώντας το τελευταίο υψηλό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Στο 11,9% υποχώρησε η ανεργία τον Φεβρουάριο από 12,8% τον Ιανουάριο επίσης σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 12% για πρώτη φορά από το 2010.

Η εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής ενέργειας Energean ανέθεσε στη Halliburton να αξιολογήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης άνθρακα στη λεκάνη του Πρίνου κοντά στην Καβάλα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 390 εκατ. ευρώ και έχει πάρει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του RRF. Η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές στον μεταλλευτικό όμιλο ΛΑΡΚΟ δόθηκε νέα παράταση έως τις 5 Μαΐου με πηγές να αναφέρουν ότι απομένει μόνο ένας μειοδότης.

Η COSCO ανέφερε αύξηση 63% στα κέρδη το 2021 από το λιμάνι του Πειραιά, παρά τη μείωση της συνολικής κίνησης κατά 4% και της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 2,5%. Τα καθαρά κέρδη της χρήσης ανήλθαν σε 31,76 εκατ. ευρώ. Ο ΟΛΘ παρουσίασε καθαρά κέρδη 19,8 εκατ. ευρώ το 2021, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με ανάπτυξη να σημειώνεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 7,1%, η κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 2,2% και οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 13,3%. Το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης αναμένει 62 επιβεβαιωμένες αφίξεις κρουαζιέρας το 2022, έναντι μόλις 17 το 2021.

Η κυκλοφορία στους επτά αυτοκινητοδρόμους με διόδια της Ελλάδας παρουσίασε γρήγορη ανάκαμψη, ξεπερνώντας οριακά τα προ πανδημίας επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα ποσοστά ταξιδιών ήταν 28% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Αττικής Οδού αναμένονται έως τις 20 Απριλίου. Θα συμμετάσχουν οι υφιστάμενοι διαχειριστές του αυτοκινητόδρομου.

Η αναθεωρημένη συμφωνία για την 60ετή παραχώρηση για το Θριάσιο Ι υπογράφηκε μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Goldair-ETBA VIPE JV, ανοίγοντας το δρόμο για το πρώτο πάρκο logistics στην Ελλάδα και επένδυση 158 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής προσφορών για την 30ετή παραχώρηση στον παρακείμενο χώρο logistics Thriasio II παρατάθηκε έως τις 28 Ιουνίου από την αρχική ημερομηνία της 26ης Ιανουαρίου. Η παραχώρηση περιλαμβάνει κατασκευαστικές εργασίες προϋπολογισμού 562 εκατ. ευρώ.

Το κόστος κατασκευής ακινήτων έχει εκτοξευθεί κατά 25-30% το περασμένο έτος, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι οποίες αναμένουν αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων. Ο δείκτης δομικών υλικών της ΕΛΣΤΑΤ σημείωσε άνοδο 9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Οι νέες οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 18,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2021. Σε όλο το 2021, η οικοδομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 26,6% ως προς τον αριθμό των αδειών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ αυξήθηκε 46,6% κατ’ επιφάνεια και 45,7% κατ’ όγκο.

Η United Group επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, μετά τη συγχώνευση της Nova και της Wind. Η επένδυση θα επικεντρωθεί σε οπτικές ίνες, 5G και συνδρομητική τηλεόραση. Ο τζίρος των διαδικτυακών πλατφορμών στοιχηματισμού ανήλθε συνολικά στα 17,4 δις ευρώ το 2021, εννέα φορές μεγαλύτερος από το 2015. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου στοιχημάτων ήταν 22,5 δις ευρώ.

Η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το 90% των επιπέδων του 2019 την περίοδο έως τις 8 Μαΐου σύμφωνα με τον Eurocontrol, ενώ ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να ισούται ή να υπερβεί εκείνους του 2019. Η Aegean αναμένει μείωση της δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο κατά -30% σε σχέση με το 2019, -18% το δεύτερο τρίμηνο και μόλις -5% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η αεροπορική εταιρεία αναφέρει ότι οι κρατήσεις τους δύο πρώτους μήνες του έτους ήταν στο 80% με 83% της αντίστοιχης περιόδου το 2019.

Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s αναβάθμισε την Εθνική και τη Eurobank κατά δύο βαθμίδες σε Ba3, η Alpha κατά μία σε Β1 και η Τράπεζα Πειραιώς κατά μία σε Β2. Ο οργανισμός διατήρησε τις προοπτικές «θετικές» για όλους. Η Axia Research διατήρησε τη σύστασή της για «αγορά» για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά περιόρισε τις αποτιμήσεις της ώστε να αντανακλούν τις μειωμένες προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη. Η Goldman Sachs αύξησε την τιμή-στόχο και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με Eurobank και Alpha να βαθμολογούνται με «αγορά», η Πειραιώς με «ουδέτερη» και δεν υπάρχει σύσταση για την Εθνική. Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν στα 260 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, από 2,23 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022 σύμφωνα με την ΤτΕ. Ο εταιρικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 4,4%, στο 1 δισ. ευρώ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ