Εφημερίδα Κοινωνική

Σκρέκας: Η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος θα αφορά όλες τις πρώτες κατοικίες

Σκρέκας: Η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος θα αφορά όλες τις πρώτες κατοικίες
17 Μαρτίου 2022

Για τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση σχετικά με την ενέργεια μίλησε ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλες ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα, είπε ο Κώστας Σκρέκας. «Υπάρχει ρεκόρ υψηλών τιμών από την έναρξη του πολέμου», σημείωσε. «Η μέση τιμή της ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 312 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν τον Ιανουάριο ήταν 227 ευρώ. Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση Έξι Σημείων στην ΕΕ από την κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Πώς θα γίνει η επιδότηση ρεύματος

Η επιδότηση ρεύματος θα αφορά όλες τις κατοικίες κύριας κατοικίας, ανεξαρτήτως εμβαδού ή παρόχου.

Η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες θα είναι στα 72 ευρώ από 40 ευρώ. Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

218 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει το μέτρο.

Για την επιδότηση σε μη οικιακά τιμολόγια

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Μάρτιο σε 130 ευρώ τον Απρίλιο.

Η συνολική επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις ανέρχεται στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα και άλλα και υπολογίζεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια, θα δοθεί αναδρομική επιδότηση για Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο σε 3 μηνιαίες δόσεις.

Θα δοθεί επιδότηση 20 ευρώ για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιπλέον 20 ευρώ σε ΔΕΠΑ εμπορίας. Για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση για φυσικό αέριο θα είναι 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Για Μάρτιο και Απρίλιο η κυβέρνηση λαμβάνει συνολικά μέτρα 900 εκατομμυρίων ευρώ για το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Τα μέτρα για την ενέργεια σε τέσσερα σημεία

1. Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% μεσο-σταθμικά της αύξησης για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο με κόστος 218 εκατ. ευρώ.

2. Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται ώστε να καλύπτει περίπου το 50% της αύξησης για τον Απρίλιο, με κόστος 278 εκατ. ευρώ.

3. Δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος ύψους 110 εκατ. ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων ρεύματος της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου στις μικρές επιχειρήσεις.

4. Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος της επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 636 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ