Εφημερίδα Κοινωνική

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου – Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

 Breaking News

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου – Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών
11 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες, μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βερσαλλίες για την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στη θετική ανταπόκριση από τους εταίρους στην ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση και στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Προανήγγειλε, δε, Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, σημείωσε, ενώ παρατήρησε ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, αναφερόμενος στο ραντεβού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, λέγοντας ότι αυτό έκαναν και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και θα ήταν λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, να μην πράξει εξίσου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου. Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το πεδίο χάρη και στους σταθμούς LNG.

Όπως επισήμανε, η αγορά του φυσικού αερίου λειτουργεί με όρους κερδοσκοπίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η παρέμβαση στη συγκεκριμένη αγορά, η τιμή του έχει πεσει κατά 50%.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρήκε θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν γνωστό και επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών -και δη, των πιο αδύναμων- από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Έπειτα από ελληνική παρέμβαση, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, συμπεριλήφθηκε και ρητή αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Παράλληλα, προανήγγειλε Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες.

Αναφορικά με το ευρωομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι, στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει από τα μέσα ενημέρωσης και πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ώστε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των «27» στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή. Την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προστεθούν νέες εντάσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο τοπίο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, σημείωσε, δίχως να παραλείψει να επισημάνει ότι η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ για την άμυνα, καθώς οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις.

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ