Εφημερίδα Κοινωνική

«Μετ’ εμποδίων» η επέκταση του νέου προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά μετά την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της άδειας εργασιών -Τι λέει το ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

 Breaking News

«Μετ’ εμποδίων» η επέκταση του νέου προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά μετά την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της άδειας εργασιών -Τι λέει το ρεπορτάζ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
14 Μαρτίου 2022

Πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας της τελευταίες ώρες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το Master Plan ΟΛΠ-COSCO στο σκέλος που αφορά την άδεια έναρξης εργασιών για τον Προβλήτα Κρουαζιέρας (σ.σ. έργο που ήδη έχει προχωρήσει).

Ειδικότερα, με βάση την περίληψη των αποφάσεων (σ.σ. αναμένεται να καθαρογραφεί)

{547-9/2022: Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε. 11/03/2022 ΣτΕ Ολ 547, 548, 549/2022 Πρόεδρος: Ε.Σαρπ, Πρόεδρος ΣτΕ Εισηγήτρια: Μ. Σωτηροπούλου, Σύμβουλος Επικρατείας Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο (Master Plan) Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε. 1/ απόφαση 547/2022 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (εκδοθείσα επί αιτήσεως ακυρώσεως υπ΄ αριθμ. καταθ. 955/2020} ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, με τις οποίες είχαν εγκριθεί, στο πλαίσιο έγκρισης του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) της εταιρείας “Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε.”, οι υποχρεωτικές επενδύσεις – βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης, που συνήφθη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΠ ΑΕ και κυρώθηκε με το ν. 4404/2016 – και οι πρόσθετες επενδύσεις της ΟΛΠ ΑΕ στο Λιμένα του Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι πράξεις αυτές ήταν μη νόμιμες, διότι δεν είχε προηγηθεί, κατά παράβαση της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και της κοινής υπουργικής απόφασης ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28.8.2006 (Β΄ 1225), στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση του νέου σχεδιασμού του λιμένα του Πειραιά, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά, νέο χερσαίο επιβατικό σταθμό, τέσσερα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον εμπορικό Λιμένα Ηρακλέους και την κατασκευή πενταώροφου κτηρίου στάθμευσης αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους και νέων αποθηκών σε χώρο 80 στρεμμάτων. Μειοψήφησαν επτά μέλη του Δικαστηρίου, κατά τη γνώμη των οποίων δεν απαιτείτο να πραγματοποιηθεί στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από την έγκριση των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο της ΟΛΠ ΑΕ.

Με την απόφαση 548/2022 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (εκδοθείσα επί αιτήσεως ακυρώσεως υπ΄ αριθμ. καταθ. 1056/2020), η δίκη καταργήθηκε, κατά το μέρος που προσβάλλονταν πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων ακυρωθείσες με την απόφαση 547/2022 της Ολομελείας (εκδοθείσα επί της αιτήσεως ακυρώσεως υπ΄ αριθμ. καταθ. 955/2020), και ακυρώθηκε η πράξη του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία χορηγήθηκε η άδεια κατασκευής του έργου της νότιας επέκτασης του επιβατικού λιμένα Πειραιά.

Με την απόφαση 549/2022 της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας (εκδοθείσα επί αιτήσεως ακυρώσεως υπ΄ αριθμ. καταθ. 1334/2020), η δίκη καταργήθηκε, με την αιτιολογία ότι προσβάλλονταν πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων οι οποίες ακυρώθηκαν με την απόφαση 547/2022 της Ολομελείας.

H εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ κάνοντας ρεπορτάζ για το θέμα επικοινώνησε με τη νομική εκπρόσωπο των κατοίκων που προσέφυγαν κατά των εργασιών της COSCO, κα Ανθή Γιαννούλη, η οποία μας είπε:

«Έχουμε σημαντικές αποφάσεις του ΣτΕ, ιδίως στο σκέλος που αφορά στον προβλήτα της κρουαζιέρας, που ουσιαστικά σταματάνε τα έργα. Ήρθε εν γνώσει μας η περίληψη και αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση και να κοινοποιηθεί στην COSCO, η οποία οφείλει να σταματήσει κάθε  δραστηριότητα. Το τι θα κάνει από εκεί και πέρα, αν δηλαδή θα διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από το κράτος ή αν θα προσφύγει σε κάποια ευρωπαϊκή Αρχή, είναι κάτι που αφορά τους ίδιους. Εξ’ αρχής άλλωστε προχωρούσαν με τρόπο μη σύννομο. Για όλους εμάς, για τον Πειραιά, για όσους αγωνίστηκαν ενάντια σε αυτή την τακτική της COSCO, η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αποτελεί δικαίωση!».

Επίσης,  «πηγή» της εφημερίδας μας από το Υπ. Ναυτιλίας έκανε το εξής σχόλιο:

«Αναμένουμε να καθαρογραφούν οι αποφάσεις του ΣτΕ. Το σημαντικό είναι πως θα έχουμε μία απόφαση Ολομέλειας, η οποία ξεκαθαρίζει πλέον το πώς πρέπει να γίνονται οι εγκρίσεις…»


Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνει με ρεπορτάζ και παρουσιάζοντας τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

 

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ