Εφημερίδα Κοινωνική

Ψήφισμα Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Ψήφισμα Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
07 Φεβρουαρίου 2022

Το ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας αναφέρει:

«Με απόφαση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. – ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εκποίηση της επιχείρησης χωρίς να διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα 1.100 εργαζόμενοι να πετιούνται στο δρόμο.

Η ΛΑΡΚΟ Α.Ε. αποτελεί επιχείρηση τεράστιας οικονομικής σημασίας για την περιοχή που δραστηριοποιείται, αφού για τις τοπικές κοινωνίες η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. αποτελεί κινητήρια δύναμη όλης της τοπικής οικονομίας. Το κλείσιμό της σημαίνει μαζικός ξεριζωμός νέων οικογενειών και εξαθλίωση αφού θα μείνουν στον δρόμο εργαζόμενοι, πόσο δε μάλλον αυτοί που διέμεναν σε οικίσκους που τους παραχωρούσε η Εταιρεία, δηλ. περίπου 300 οικογένειες. Και άνεργοι και άστεγοι.!!

Σε επίπεδο χώρας δε, κλείνει μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που έφερνε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο συνάλλαγμα και αν αναπτυσσόταν, σύμφωνα και με τις προτάσεις των ίδιων των εργαζομένων της, θα είχε τη δυνατότητα αυτά να γίνουν δισεκατομμύρια με αποτέλεσμα το κλείσιμό της να σημαίνει γενικό χτύπημα των λαϊκών συμφερόντων. Τα εργοστάσια τα κλείνει η ανάπτυξή τους, για να ξεκινήσει ξανά στα συντρίμμια της ζωής των εργατών τους, η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ Α.Ε. γνώριζαν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και σήμερα, μετά από μήνες αγώνων, δικαιώνονται για τις προβλέψεις τους και είμαστε μαζί τους στα δίκαια αιτήματα τους με τα οποία διεκδικούν:

1. Να σταματήσει το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της εκποίησης.

2. Να διασφαλιστεί η ενιαία συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ των μεταλλείων και του εργοστασίου.

3. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα.

4. Να διαγραφεί το κάλπικο χρέος στη ΔΕΗ, το κάλπικο πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων.

5. Το δημόσιο χαρακτήρα της, την κρατική χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται απευθείας στο
κεφάλαιο.

6. Με σχέδιο και ευθύνη του κράτους την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της, την παραπέρα ανάπτυξή της σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει με τις προτάσεις των εργαζομένων για να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με εργασιακά δικαιώματα.

7. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

8. Την κατάργηση των περικοπών και το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών.

9. Να καταβληθούν στους εργαζόμενους που έχουν πάρει σύνταξη και στους συγγενείς των νεκρών εργαζομένων όλες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις

10. και τέλος να καταβληθούν σε όλους οι οφειλές από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ καταδικάζει την απόφαση για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ Α.Ε.- ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ και αποφασίζει ομόφωνα τη στήριξη του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μεταλλείων και εργοστασίου και των δίκαιων αιτημάτων τους».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ