Εφημερίδα Κοινωνική

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών από τη Μαριούπολη
24 Φεβρουαρίου 2022

«Όλο το προηγούμενο διάστημα προετοιμαζόμασταν για κάθε σενάριο ακόμα και για το απευκταίο. Και δυστυχώς το απευκταίο υλοποιείται με ευθύνη Ρωσίας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αχαϊας.

«Εμείς από την πλευρά μας ενισχύσαμε το Γενικό Προξενείο μας στην Μαριούπολη εκεί που ζει η μεγαλύτερη κοινότητα των Ελλήνων της Ουκρανίας. Την ώρα που άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους εμείς αυξήσαμε το προσωπικό μας με νέο Γενικό πρόξενο και υψηλόβαθμα διπλωματικά στελέχη» επισήμανε ο κ. Κατσανιώτης και εξήγησε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «να δώσουμε αίσθημα ασφάλειας στους ομογενείς μας και να έχουμε δίκτυο άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας μαζί τους».

Σχέδιο αποχώρησης 100 Ελλήνων από την Μαριούπολη

Σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών «αυτή την ώρα που μιλάμε οι ομογενείς μας που έχουν ζητήσει να φύγουν δεν είναι πολλοί. Αλλά θα φύγει μια μικρή πομπή από την Μαριούπολη που θα καταλήξει στην Ρουμανία και απο εκεί θα φύγουν με ασφάλεια γύρω στα 100 άτομα. Άρα υπάρχει σχέδιο και προχωράμε με αυτό. Καταλαβαίνετε ότι σε σχέση με τα άλλα κράτη της ΕΕ εμείς έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω των ομογενών μας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνουν σε συνεχή επικοινωνία με τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εξηγούν ότι υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν, το οποίο και θα αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα στο έδαφος και θα ανακοινωθεί αναλόγως.

Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει δύο ανακοινώσεις (στις 14 και στις 22 Φεβρουαρίου) με τις οποίες αποθάρρυνε έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, συνιστούσε στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν άμεσα και προέτρεπε όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους από την Ουκρανία να έρθουν σε επαφή με τις Ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα στις 17.30.

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ