
Την χαμηλή επιδότηση που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για τις ξενοδοχειακές μονάδες του Σαρωνικού στηλιτεύει με επιστολή ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Αίγινας και μέλος του δ.σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Σταύρος Καλαμάκης.
Συγκεκριμένα ο Στ. Καλαμάκης επισημαίνει ότι ενώ για τις ξενοδοχειακές μονάδες της υπόλοιπης νησιωτικής χώρας προβλέπονται επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό τους έως και 70% της κάθε επένδυσης, για τον Σαρωνικό το ποσοστό περιορίζεται στο 45%. Προσθέτει δε ότι από το 1986 ο Σαρωνικός είχε κηρυχθεί «τουριστικά κορεσμένος», με αποτέλεσμα να «μείνει πίσω» από τον ανταγωνισμό, καθώς η πλειοψηφία των καταλυμάτων είναι της δεκαετίας του 1970 ή και του 1960 ακόμη.
Η επιστολή που έχει παραλήπτες υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τον υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, τον υπ. Τουρισμού Β. Κικίλια και τους βουλευτές της ΝΔ στην Α’ Πειραιά και Νήσων έχει ως εξής:
«Αξίοτιμε κύριε Υπουργέ,
Με μεγάλη μας λύπη διαβάσαμε το περιεχόμενο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε πως για ακόμη μια φορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού «τιμωρούνται» με χαμηλό ποσοστό επιδότησης, έως και 45%, για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία στην πλειοψηφία τους κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
Όταν σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα τα ποσοστά επιχορήγησης τουριστικών επιχειρήσεων κυμαίνονται μεταξύ 50% και 70% δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν τα περίπου 4.000 τουριστικά καταλύματα του Αργοσαρωνικού, εκ των οποίων το 95% είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα καταφέρουν να εκσυγχρονιστούν και να συμβάλουν στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής ή θα συνεχίσουν να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε επιχειρηματικό θάνατο.
Κύριε Υπουργέ,
Ίσως να μην γνωρίζετε πως από το 1986 και για σχεδόν 18 χρόνια, για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού είχαν χαρακτηριστεί ως τουριστικά κορεσμένες περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τουριστική πρόοδος των νησιών και ο εκσυγχρονισμός των καταλυμάτων να υποβαθμιστεί σημαντικά.
Ως συνέχεια εκείνης της λανθασμένης απόφασης, ήρθε και η επόμενη που εξαίρεσε, ξανά λόγω κορεσμού, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και έτσι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των καταλυμάτων της Αττικής, με επιχορήγηση ύψους 3.000 ευρώ ανά δωμάτιο, εν όψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και με διαδικασία άμεσης υλοποίησης από τον ΕΟΤ. Τα επόμενα χρόνια ο Αργοσαρωνικός εξαιρέθηκε και πάλι τόσο από τον Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και από τα προγραμμάτα ΕΣΠΑ που μεσολάβησαν όπου ήταν αδύνατον να ενταχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και το ποσοστό της επιχορήγησης δεν ξεπερνούσε το 40 με 45%. Αν προσθέσουμε στο μίγμα αυτό την δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημική κρίση γίνεται εύκολα κατανοητό προς όλους τον γολγοθά αυτών των επιχειρήσεων και το θαύμα όσο άντεξαν και λειτουργούν ακόμα. Αντίθετα, όλες αυτές τις δεκαετίες, τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, έλαβαν και λαμβάνουν πολύ υψηλά ποσοστά επιχορήγησης.
Τελικά κύριε Υπουργέ, τα Νησιά του Αργοσαρωνικού είναι χερσαία ή νησιωτική Ελλάδα; Πρέπει κάποτε η Πολιτεία να αποφασίσει που θα μας εντάξει.
Σήμερα, κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων των νησιών του Αργοσαρωνικού γιατί αποτελεί ένα σημαντικό συμπληρωματικό κίνητρο για την επιλογή της Αθήνας ως προορισμός από χιλιάδες επισκέπτες και μια πρωτεύουσα που διαθέτει υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την υπάρχουσα υποδομή των νησιών. Πρέπει επίσης να συνεκτιμήσετε ότι τα νησιά μάς δημιουργούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τόσο με την δυνατότητα του Island Hopping όσο και σε επίπεδο City Break προορισμού. Συμβάλουν δε και στη τουριστική επιμήκυνση της σεζόν της πρωτεύουσας.
Επιπλέον, θα θέλαμε να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας, καταγράφεται αυξητική τάση από τους επισκέπτες στην Αθήνα να επισκέπτονται τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής καθώς και την υλοποίηση της homeporting μαρίνας της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Για όλα τα παραπάνω αποτελεί αναγκαία συνθήκη η αλλαγή των ποσοστών επιχορήγησης προκειμένου τα νησιά του Σαρωνικού και κατ’ επέκταση οι κάτοικοί τους να συνεχίσουν να προσφέρουν, όπως άλλωστε κάνουν μέχρι και σήμερα, εδώ και 60 χρόνια στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό τουρισμό.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική αντιμετώπιση του προβλήματος που σας περιγράψαμε».