Εφημερίδα Κοινωνική

Σκρέκας – ενεργειακή κρίση: Θα επεκτείνουμε τη στήριξη και στις επιχειρήσεις – Επιδοτήσεις για όσο καιρό χρειαστεί

 Breaking News

Σκρέκας – ενεργειακή κρίση: Θα επεκτείνουμε τη στήριξη και στις επιχειρήσεις – Επιδοτήσεις για όσο καιρό χρειαστεί
03 Ιανουαρίου 2022

Στήριξη και στις επιχειρήσεις, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Στηρίζουμε τα νοικοκυριά και θα επεκτείνουμε τη στήριξη και στις επιχειρήσεις, για όσο καιρό χρειαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός στην ΕΡΤ.

«Υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν αυτή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα κρατήσει ή θα αποκλιμακωθεί σε λίγες εβδομάδες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε τα νοικοκυριά», είπε.

Το επίδομα θέρμανσης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση ξεκίνησε τις επιδοτήσεις ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης. Βλέπουμε αποκλιμάκωση, αλλά παραμένει 3-4 φορές επάνω η τιμή του φυσικού αερίου με 60 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ ήταν 100 πριν από ένα μήνα και στο 20, δηλαδή στο 1/3, στην αρχή του έτους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν θα διατηρηθεί ή θα αποκλιμακωθεί» είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Είμαστε μικρή χώρα στην κατανάλωση φυσικού αερίου και καυσίμων. Οπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός επεκτείνεται η στήριξη από τα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Είμαστε έτοιμοι για στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», πρόσθεσε.

«Φέτος το επίδομα θέρμανσης είναι διπλασιασμένο ακριβώς για τους πιο ευάλωτους»

Απαντώντας γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα οι προνοητικοί να φουλάρουν όταν η τιμή είναι χαμηλή δηλαδή τον περασμένο Μάιο, ενώ η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης ανοίγει τον Οκτώβριο, σημείωσε πως «Το βοήθημα έχει να κάνει με το ύψος της τιμής που δεν είναι προβλέψιμη από τον περασμένο χρόνο για καμία κυβέρνηση. Όλοι ήταν απροετοίμαστοι στις αυξήσεις».

Για τον ειδικό φόρο καυσίμων, ο υπουργός ανεφερε ότι έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών ενώ τα μακροικονομικά μεγέθη, ο προϋπολογισμός, έχει στηρίξει επί δύο χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι είναι περιορισμένα πλέον τα μέσα που έχουμε, αλλά κρατάμε τα σπίτια ζεστά επιδοτώντας και την ηλεκτρική ενέργεια ώστε η ελληνική οικογένεια να ανταπεξέλθει στη μεγαλύτερη ίσως ενεργειακή κρίση στον πλανήτη από το 1974 και μετά.

Τέλος ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί παράταση για την έκδοση πιστοποίησης συντήρησης για ανελκυστήρες.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ