Εφημερίδα Κοινωνική

Γιατί «ινκόγνιτο» στον Πειραιά ο Μητσοτάκης; – Η θέση της «Κοινωνικής»

 Breaking News

Γιατί «ινκόγνιτο» στον Πειραιά ο Μητσοτάκης; – Η θέση της «Κοινωνικής»
23 Ιανουαρίου 2022

Πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου κοντά στους αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά οι οποίοι είχαν μια ευχάριστη και απρόσμενη συνάντηση μαζί του. Το θέμα των αστέγων είναι άλλωστε ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί χρόνια την πόλη και η κίνηση Μητσοτάκη έδειξε ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να βρεθούν λύσεις. Διαβάστε εδώ

Καθένας από αυτούς κουβαλάει τη δική του «ιστορία», το δικό του πόνο, τις δικές του ανάγκες. Γι’ αυτό λοιπόν και η αστεγία πρέπει να προσεγγίζεται προσωποποιημένα, με συζήτηση με καλή διάθεση. Όχι λύπηση, όχι με «οριζόντια μέτρα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να έρθει στον Πειραιά, νύχτα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Μαζί του, όπως μάθαμε, ήταν  ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, η υφυπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαιλίδου, μέλη του Ερυθρού Σταυρού, των «Γιατρών του Κόσμου» και άλλων οργανώσεων.

Συζήτησαν πολλά, όπως επίσης και για τη διαδικασία του εμβολιασμού με τον Πρωθυπουργό να δεσμεύεται πως θα έχουν άμεσα συνάντηση με μονάδα εμβολιασμού και τον κ. Τσιόδρα γι’ αυτούς που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, επίσης, με αστυνομικούς και λιμενικούς που εκτελούν τη βάρδια τους και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Να θυμίσουμε ότι στην Εθνική Στρατηγική για τους αστέγους τίθεται ως στόχος η εξάλειψη της αστεγίας ως το 2025-2026 ενώ ξεκινά η καταγραφή τους σε όλη την επικράτεια στο μητρώο αστέγων. Ταυτόχρονα, με το ειδικό πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία», σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση προβλέπεται εξασφάλιση στέγης και δημοτικής εργασίας. Σε αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 600 νοικοκυριά.

Επιπλέον, στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 111 εκ. ευρώ. Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι οι οποίοι ανήκουν σε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με μηνιαία επιχορήγηση μισθού και εισφορών ύψους 700-750 ευρώ.

Γιατί όμως ξανά «ινκόγνιτο»;

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο λιμάνι, νύχτα για αυτούς τους ανθρώπους, ως κίνηση, αναμφισβήτητα ήταν σημαντική. Το ότι αυτή έγινε χωρίς να κληθούν κάμερες, ήταν κατανοητό λόγω του ιδιαίτερου -ευαίσθητου θέματος .

Ωστόσο, οφείλουμε να σχολιάσουμε αρνητικά το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν έστω τα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο αναδεικνύουν το θέμα των αστέγων αλλά τοποθετούνται με προτάσεις, ρεπορτάζ και στοιχεία.

Η παρουσία τους θα είχε να «δώσει», όχι απλώς να προβάλλει.

Από την άλλη πάλι, για έναν Πειραιά που αναμένει πώς και πώς εδώ και μήνες την επίσκεψη του Πρωθυπουργού για πολλά σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πόλη (εγκαίνια ΤΡΑΜ, έργα Μετρό, λιμάνι), το να γίνονται επισκέψεις  «ινκόγνιτο», ενδεχομένως να αποτελεί μια… «αδικία» συγκριτικά με προγραμματισμένες επισκέψεις που κάνει ο Πρωθυπουργός σε άλλες πόλεις (πχ Μέγαρα), για τις οποίες ενημερωνόμαστε μέσω του επίσημου Γραφείου του.

Οι επισκέψεις «νύχτας», ιδίως όπως αυτές, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, είναι εν μέρει κατανοητές, ωστόσο ο Πειραιάς αναμένει και μια επίσκεψη «ατζέντας» με απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα (βλέπε Δικαστικό Μέγαρο), παρουσία πρωτίστως των τοπικών ΜΜΕ και κατ’ επέκταση φορέων και μέσων που ενδιαφέρονται και προβάλλουν ουσιαστικά τα ζητήματα της πόλης και όχι ως… πρωθυπουργικές «φιέστες».

Πώς να ξεχάσουμε άλλωστε την αναστάτωση που επικράτησε στην πόλη, όταν διέρρευσε μια «είδηση» για επίσκεψη Μητσοτάκη για τα εγκαίνια του ΤΡΑΜ και τότε, μόνο η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, επικοινωνώντας με το γραφείο του Πρωθυπουργού έδωσε την επίσημη «ατζέντα» που δεν αφορούσε τελικά… τον Πειραιά αλλά την Εύβοια. Διαβάστε εδώ

Καλό λοιπόν θα είναι, εκεί, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, να βάλουν σε μια επίσημη «ατζέντα» τον Πειραιά, συνειδητοποιώντας όμως -πρωτίστως- τον ρόλο των τοπικών ΜΜΕ και βάζοντάς τα ψηλά στη λίστα των φορέων που πρέπει να ενημερωθούν και να κληθούν.

Κατά τα άλλα, η πράξη της επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε άστεγους στην πόλη μας, είναι από μόνη αξιέπαινη και άξια προβολής , γι’ αυτό και την προβάλουμε ανεξαρτήτως αν κάποιοι «ξέχασαν» να μας ενημερώσουν για να ήμασταν εκεί.  Αυτός είναι και ο ρόλος της δημοσιογραφίας. Να αναδεικνύει το σημαντικό χωρίς «ανταλλάγματα».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίσκεψη σε αστέγους στο λιμάνι του Πειραιά

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ