Εφημερίδα Κοινωνική

Εξαδάκτυλος: Η «Όμικρον» δεν έχει καταφέρει να εκτοπίσει ολοκληρωτικά τη «Δέλτα»

 Breaking News

Εξαδάκτυλος: Η «Όμικρον» δεν έχει καταφέρει να εκτοπίσει ολοκληρωτικά τη «Δέλτα»
19 Ιανουαρίου 2022

Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ μίλησε και για τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά με την παράταση ή όχι των μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα. Ένα σημαντικό ποσοστό από τα κρούσματα που μετριώνται καθημερινά είναι από αυτή την μετάλλαξη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην Εντατική, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πάσχουν από τη μετάλλαξη Δέλτα και αυτό μας προβληματίζει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο ρόλος της «Δέλτα» στον αριθμό των νεκρών

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για τη μεγάλη θνησιμότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «η Δέλτα έχει άλλη δυναμική. Είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον και αυτό το γεγονός μας δίνει και τις πολλές απώλειες στα νοσοκομεία».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πώς «σχεδόν όλες οι απώλειες προέρχονται από ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ετών. Αυτό θα είχε αποφευχθεί αν οι συνάνθρωποί μας είχαν ακούσει τις διαρκές εκκλήσεις μας για τον εμβολιασμό».

Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η δεξαμενή των ανεμβολίαστων, δυστυχώς, μειώνεται καθημερινά με 70 – 80 συμπολίτες μας, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό».

Για τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Σε σχέση με το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που έχει αρχίσει να επιβάλλεται, ζήτησε από τους πολίτες που έχουν καθυστερήσει τον εμβολιασμό τους να πάνε να το κάνουν άμεσα για να μην χρειαστεί να το πληρώνουν. Όσον αφορά τους φόβους που τυχόν μπορεί να έχουν για τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού επισήμανε ότι η αποτελεσματικότητά τους φτάνει το 95%.

Για τα μέτρα και την παράτασή τους

Με δεδομένο ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών ο ίδιος δεν θέλησε να προκαταβάλει την όποια απόφαση, τονίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Το τμήμα της κοινωνίας που καλούμαστε να προφυλάξουμε αρνείται να προστατεύσει τους ίδιους αλλά και την κοινωνία. Ας σκεφτούμε πώς είμασταν πέρυσι τέτοια εποχή και πώς είμαστε φέτος προφανώς και έχουμε ανακτήσει το μεγαλύτερο αριθμό της ελευθερίας μας», ανέφερε σχετικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επηρεάζει τους επιστήμονες στη λήψη των αποφάσεων τους για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε:

«Τα μέτρα λαμβάνονται με βάση όλους τους αριθμού της πανδημίας: Ελέγχοντας τη διασπορά και για να μην πιεστεί το σύστημα της Υγείας. Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι εξαντλημένοι εδώ και δύο χρόνια. Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουν επιστρατευτεί – για τρίτη φορά- και με τρόπο άτσαλο. Έχουμε μια δυσχέρεια στην αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων» είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε καλύτερα νερά από ότι ήμασταν».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ