Εξ αφορμής επιστολής που λάβαμε στην εφημερίδα μας από αναγνώστη της «Κοινωνικής», μετά τα τελευταία γεγονότα στην Αττική, σας μεταφέρουμε το αίσθημα αρκετών πολιτών και πολλών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αν κρίνουμε και από το ύφος της επιστολής.
Η επιστολή αυτή εστιάζεται στο ότι ο κάθε πολίτης (ψηφοφόρος ή μη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνουμε εμείς) όταν γίνεται ένα «φιάσκο» (βλέπε Αττική οδός) η πρώτη αντίδραση, η πρώτη αντίληψη και το πρώτο πράγμα που πάει κατευθείαν στο μυαλό του είναι η σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η προσωπική σας σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή εάν ήταν ο Τσίπρας θα τα έκανε καλύτερα;
Θεωρούν (και πολλές φορές η πρώτη αίσθηση των πολιτών δεν είναι λανθασμένη) ότι έχει καλλιεργηθεί μια επικοινωνιακή τακτική, εστιάζοντας αποκλειστικά απέναντι στα «χάλια» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (αυτολεξεί τα «χάλια»)
Φυσικά δεν είναι κακό να θυμούνται οι πολίτες και να μην ξεχνούν εύκολα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά κατά την άποψή μας αυτό εμπεριέχει πολλούς κινδύνους όταν εστιάζεται μόνο εκεί η σύγκριση.
Στόχος σας είναι (όπως έχετε ανακοινώσει πολλές φορές) να δημιουργήσετε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος, υπέρ του πολίτη, του δικαίου, των ευκαιριών και της ανάπτυξης.
Σωστός ο στόχος, αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει πρώτα να γίνουν και οι δομικές αλλαγές στο κράτος το οποίο ανέκαθεν ήταν ανύπαρκτο (Τουλάχιστον στη διαχείριση κρίσεων, καιρικών και άλλων φαινομένων).
Οι πολίτες νιώθουν ότι απλώς συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό ποιος τα έκανε πιο χάλια από τον άλλον.
Το θέμα δεν είναι να συναγωνίζεστε τον Αλέξη Τσίπρα στο ποιος έπεσε πιο κάτω από το χαμηλότερο όριο προσδοκιών των πολιτών ψηφοφόρων.
Τουλάχιστον μακροπρόθεσμα δεν θα κερδίσει κανένας από τους δύο(ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι πολίτες)
Εμείς γνωρίζουμε για την πολυπλοκότητα των αρμοδιοτήτων (λόγω επαγγέλματος και τριβής).
Οι πολίτες γνωρίζουν; Σίγουρα όχι όλοι, και αυτό φαίνεται κάθε φορά που γίνεται ένα «φιάσκο» η μπάλα παίρνει τους πάντες σβάρνα(φταίνε δεν φταίνε) και ο πολίτης για άλλη μια φορά χάνεται στη μετάφραση των υπευθύνων, των αρμόδιων και των ανεύθυνων…
Και στην τελική, είτε φταίει ο περιφερειάρχης, είτε ο δήμαρχος, είτε ο εργολάβος, είτε μια δημόσια υπηρεσία, είτε ο υπουργός, είτε ο οποιοσδήποτε, ο τελικός «φταίχτης» στα μάτια του πολίτη θα είναι πάντα ο κυβερνήτης της χώρας.
Άρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να χαράξει άλλη «ρότα» στην διαχείριση κρίσεων και σας προτείνουμε εσείς προσωπικά να βγείτε πιο δυναμικά μπροστά.
Αποδώστε ευθύνες(Φυσικά υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες) και επιτέλους βάλτε την λέξη επιτελικό κράτος στην ρεαλιστική του διάσταση προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας.
Φυσικά και δεν γίνονται όλα άμεσα με μαγικό ραβδάκι, αλλά τουλάχιστον μη προσπαθείτε (όπως έκαναν και οι προηγούμενοι, που συναγωνίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο προσδοκιών που λέγαμε παραπάνω) να παρουσιάσετε ότι έτσι λειτουργεί επιτελικά ένα κράτος.(Τουλάχιστον όχι ακόμα).
Απόστολος Καραμπερόπουλος
Εκδότης