Εφημερίδα Κοινωνική

Ποιος είναι ο τζιχαντιστής του ISIS που συνελήφθη στα Πατήσια – Τι ερευνά η ΕΥΠ

Ποιος είναι ο τζιχαντιστής του ISIS που συνελήφθη στα Πατήσια – Τι ερευνά η ΕΥΠ
23 Δεκεμβρίου 2021

Για συμμετοχή σε κύκλωμα που πλαστογραφούσε ταξιδιωτικά έγγραφα στην Αθήνα και διακινούσε μετανάστες είχε μπει στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής ο 40χρονος Ιρακινός, ο οποίος συνελήφθη σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στα Πατήσια για συμμετοχή στον ISIS.

Ο 40χρονος τζιχαντιστής είχε συλληφθεί ξανά στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για το «ξήλωμα» εγκληματικής οργάνωσης πλαστογράφων και διακινητών. Ο Ιρακινός οδηγήθηκε μετά τη σύλληψή της 7ης Δεκεμβρίου στον Εισαγγελέα και στον Ανακριτή για μία σειρά από αδικήματα και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η ΕΥΠ είχε από τότε πληροφορίες ότι ο 40χρονος Ιρακινός δεν ήταν απλά πλαστογράφος και διακινητής μεταναστών αλλά και ύποπτος για τρομοκρατία.

Η έρευνα συνεχίστηκε μέχρι που στοιχειοθετήθηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με την ΕΛ.ΑΣ., η σύνδεσή του με την τρομοκρατία και έτσι ο 40χρονος συνελήφθη σήμερα Πέμπτη εκ νέου στα Πατήσια και θα οδηγηθεί αύριο Παρασκευή το πρωί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS.

Το προηγούμενο διάστημα οι «ειδικές» υπηρεσίες ερευνούσαν κατά πόσο στο «πελατολόγιό» του κυκλώματος πλαστογράφων, στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής, υπήρχαν τρομοκράτες που αγόραζαν από εκείνον πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκτός από τον 40χρονο, στο μικροσκόπιο είχε μπει και ένας 36χρονος συνεργός του με καταγωγή από την Αίγυπτο. Για τον Αιγύπτιο, ωστόσο, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία για συμμετοχή στον ISIS.

Κατά την έρευνα για το κύκλωμα με πρωταγωνιστή τον Ιρακινό τζιχαντιστή κατασχέθηκαν περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά έγγραφα με την αξία του συνόλου των κατασχεθέντων να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης είχαν μεταξύ τους διακριτούς ρόλους με τους δύο συλληφθέντες να έχουν αναλάβει τη συλλογή, απόκρυψη και εμπορία των ταξιδιωτικών εγγράφων. Αρχικά εξασφάλιζαν μεγάλη ποσότητα τέτοιων εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν σε άλλα δίκτυα διακίνησης μεταναστών σε ποσότητες χονδρικής.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, χρησιμοποιούσαν την μέθοδο « lookalike », η οποία συνήθως παρατηρείται στις παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά.

Συγκεκριμένα, «δειγμάτιζαν» τα προς πώληση έγγραφα σε υποψήφιους αγοραστές, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης, ώστε να πραγματοποιείται σύγκριση των εικονιζόμενων προσώπων με τους υπό προώθηση μετανάστες και να επιλέγονται τα κατάλληλα έγγραφα.

Η τιμή κάθε εγγράφου κυμαινόταν από 300 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με το είδος του και τη χώρα προέλευσης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν σε οικία περισσότερα από 900 ταξιδιωτικά κ.λπ. έγγραφα προερχόμενα κυρίως από διάφορες ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Μεταξύ αυτών, από τη διενέργεια μακροσκοπικών και αρχειακών ελέγχων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και εξαρχής πλαστών εγγράφων, ενώ η αξία του συνόλου των κατασχεθέντων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 627 δελτία ταυτότητας, 111 διαβατήρια, 77 προξενικές θεωρήσεις εισόδου (visa), 48 άδειες ικανότητας οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας, 5 άδειες διαμονής και ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, 2 βεβαιώσεις εγγραφής πολίτη Τρίτης Χώρας, 2 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία και δελτίο αιτούντος άσυλο, ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, GPS, 2 τάμπλετ, 7 κινητά τηλέφωνα και κάρτα SIM, 8 μαχαίρια και αναδιπλωμένο στιλέτο, 2.450 ευρώ και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Σημειώνεται ότι, από τα ανωτέρω κατασχεθέντα έγγραφα, 216 δελτία ταυτότητας, 50 διαβατήρια, 8 άδειες ικανότητας οδήγησης και 4 άδειες διαμονής έχουν δηλωθεί ως κλαπέντα – απολεσθέντα έντυπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως, χώρες.

Τα κατασχεθέντα έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, το χρηματικό ποσό θα παραδοθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για σύσταση παρακαταθήκης ενώ το όχημα θα παραδοθεί στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ