Εφημερίδα Κοινωνική

Εξάρθρωσαν πολυσχιδή σπείρα με κέρδη 900.000 ευρώ – Πλαστά μοριακά τεστ, ναρκωτικά σε σχολεία, διακίνηση μεταναστών

 Breaking News

Εξάρθρωσαν πολυσχιδή σπείρα με κέρδη 900.000 ευρώ – Πλαστά μοριακά τεστ, ναρκωτικά σε σχολεία, διακίνηση μεταναστών
11 Δεκεμβρίου 2021

Στη σύλληψη συνολικά 12 ατόμων προχώρησε η αστυνομία, για συμμετοχή σε μεγάλη εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, μετέφερε παράνομα μετανάστες από και προς την Ελλάδα και εξέδιδε πλαστά μοριακά τεστ κορωνοϊού. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα κέρδη της σπείρας ανέρχονται συνολικά στα 900.000 ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί η άρτια οργάνωση της σπείρας, αφού διέθετε συνολικά 3 υποομάδες, ενώ για την παράνομη μετακίνηση μεταναστών χωρίς έγγραφα χρησιμοποιούσε ακόμη και ταξιδιωτικό γραφείο της Αθήνας! Παράλληλα, η σπείρα διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικά συγκροτήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται πως ένα από τα βασικά στελέχη της σπείρας είναι έγκλειστος των φυλακών…

Ειδικότερα, η Ασφάλεια Αθηνών ύστερα από έρευνα σχημάτισε δικογραφία για συνολικά 31 άτομα, 27 αλλοδαπών και 4 Ελλήνων για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών και παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Πως αποκαλύφθηκε η σπείρα-μαμούθ

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου 2021, συνελήφθησαν 12 μέλη της οργάνωσης, ενώ 6 επιπλέον είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης με τις τρεις υποομάδες.

Η Α’ Υποομάδα μετέφερε μετανάστες

Στην Α’ υποομάδα συμμετείχαν 13 από τους κατηγορούμενους, με δράση τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο του 2020, υπό την καθοδήγηση 27χρονου, που μετέφεραν μετανάστες από και προς τη χώρα έναντι χρηματικού ποσού.

Ο 27χρονος αρχηγός της οργάνωσης, συντόνιζε τις μεταφορές των μεταναστών που θα πραγματοποιούνταν μέσω Ελλάδας και ήταν το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν όσοι ήθελαν να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των χρημάτων που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, προκειμένου να νοικιάζει οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν στη διακίνηση των μεταναστών. Οι πληρωμές που διαχειριζόταν πραγματοποιούνταν κατά κύριο λόγο με το άτυπο σύστημα μεταφοράς χρημάτων «Hawala».

Κομβικό ρόλο στην ομάδα είχε 31χρονος Έλληνας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ελληνικό δίπλωμα οδήγησης και ταυτότητα, νοίκιαζε αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια παρέδιδε σε άλλα μέλη της ομάδας για να χρησιμοποιηθούν στη παράνομη διακίνηση των μεταναστών.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είχαν διακριτούς ρόλους ως προς την παραλαβή των ενοικιαζόμενων οχημάτων, την παράδοση τους στους διακινητές – οδηγούς, την οδήγηση των οχημάτων και τη διαχείριση του συστήματος «Hawala», δια μέσω καταστήματος mini market που διατηρούσαν στην Θεσσαλονίκη.

gada12exo

B’ Υποομάδα με αρχηγό φυλακισμένο

Στη δεύτερη υποομάδα συμμετείχαν 8 από τους κατηγορούμενους, υπό την καθοδήγηση 23χρονου… φυλακισμένου. Ο κρατούμενος διαχειριζόταν τα χρήματα της ομάδας και μεριμνούσε για την παραλαβή και παράδοση των ενοικιαζόμενων οχημάτων, στους διακινητές οδηγούς.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε Ταξιδιωτικό Γραφείο στην Αθήνα, με πραγματικό διαχειριστή και μεσάζοντα 2 αλλοδαπούς μέλη της, όπου καταρτίζονταν πλαστά μοριακά τεστ ανίχνευσής covid και δίνονταν μαζί με τα αντίστοιχα δελτία επιβίβασης, στους μετανάστες – πελάτες.

Η ομάδα διέθετε πλαστογράφο, ο οποίος κατόπιν παραγγελίας έφτιαχνε πλαστά έγγραφα τα οποία παρέδιδε στους ενδιαφερόμενους, με την ανάλογη χρηματική αμοιβή.

Παράλληλα, υπήρχε άτομο που έψαχνε διαβατήρια, άδειες παραμονής και άλλα σχετικά έγγραφα και στη συνέχεια τα έστελνε στους ενδιαφερόμενους, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έμοιαζε με τον αρχικό κάτοχο (μέθοδος look – alike).

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ήταν υπεύθυνα για την ενοικίαση και την οδήγηση των οχημάτων που χρησιμοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Η Γ΄ Υποομάδα διακινούσε ναρκωτικά ακόμα και σε σχολεία

Συμμετείχαν 10 από τους κατηγορούμενους οι οποίοι διακινούσαν ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών, με αρχηγό 21χρονο αλλοδαπό, ο οποίος συντόνιζε την διακίνηση των ναρκωτικών ακόμα και σε σχολικά συγκροτήματα. Για αυτό το λόγο μάλιστα, είχε στρατολογήσει 2 ανήλικους.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε ως χώρους διακίνησης, μισθωμένα, διαμερίσματα στο κέντρο των Αθηνών.

Κέρδη 900.000 ευρώ

Από την μέχρι στιγμής έρευνα ταυτοποιήθηκε η παράνομη διακίνηση πλήθους μεταναστών, ενώ ταυτοποιήθηκε και πλήθος πράξεων διακίνησης ναρκωτικών.

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, 16 έρευνες σε σπίτια, μία σε κατάστημα και μία σε ταξιδιωτικό γραφείο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

35 αυτοκίνητα, 32 εκ των οποίων είχαν υπεξαιρεθεί και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες

το χρηματικό ποσό των 57.075 ευρώ

πλήθος από ψηφιακές μήτρες κατάρτισης πλαστών εγγράφων

πλήθος ψηφιακών αποθηκευμένων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων (που είχαν κλαπεί ή χαθεί)

980 γραμμάρια κάνναβης

80 διαβατήρια και ταυτότητες είτε καταφανώς παραποιημένα, είτε δηλωθέντα ως κλαπέντα – απολεσθέντα

2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

39 κινητά τηλέφωνα

Το οικονομικό όφελος της οργάνωσης από την πλήρη δραστηριότητα της εκτιμάται σε 900.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα τόσο προς εντοπισμό και σύλληψη των άγνωστων μελών της οργάνωσης, αλλά και προς ταυτοποίησης συμμετοχής τους σε περαιτέρω αξιόποινες πράξεις.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ