Εφημερίδα Κοινωνική

Νοσοκομεία: Διευκρινίσεις από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα μετά τις αντιδράσεις – «Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών -Δεν μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία»

 Breaking News

Νοσοκομεία: Διευκρινίσεις από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα μετά τις αντιδράσεις – «Δεν υπάρχει καμία επιλογή ασθενών -Δεν μειώνονται τα τακτικά χειρουργεία»
23 Νοεμβρίου 2021

Την έντονη διαφωνία της με τον περιορισμό των χειρουργείων, την οποία ζητά με επιστολή της προς τους διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εκφράζει η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση.  Η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τονίζει ότι είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό Υγείας ότι αυτό είναι «απαράδεκτο». «Η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές», τονίζει η ΕΙΝΑΠ. Προσθέτει ότι «η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ». Η ΕΙΝΑΠ ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, άμεση απόσυρση «του απαράδεκτου αυτού εγγράφου» και την εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας. Καταλήγει ότι «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου». Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προανήγγειλε πως οι γιατροί δεν πρόκειται να δεχθούν μείωση των τακτικών χειρουργείων λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο για τους ασθενείς non covid. Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είχε στείλει οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τον περιορισμό προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτές, ζητείται περιορισμός των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο, με απόφαση του διοικητή. Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, λίγο αργότερα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα διευκρίνισε ότι «δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων». Ξεκαθάρισε πως «απλώς δίνουμε την άδεια στις Διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», επισημαίνοντας ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ