Εφημερίδα Κοινωνική

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ: «Είμαστε ο μόνος δήμος που έχουμε θεσπίσει εφάπαξ επίδομα 1000 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί που γεννιέται στην πόλη» – Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Ηρακλείου στην Κοινωνική

 Breaking News

ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ: «Είμαστε ο μόνος δήμος που έχουμε θεσπίσει εφάπαξ επίδομα 1000 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί που γεννιέται στην πόλη» – Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Ηρακλείου στην Κοινωνική
30 Νοεμβρίου 2021

Με τον Νίκο Μπάμπαλο, Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής «μίλησε» η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για όλα τα φλέγοντα θέματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση σήμερα. Άλλωστε, ο Νίκος Μπάμπαλος, όντας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου από το 1990 (πρώτα ως δημοτικός σύμβουλος και από το 2014 και μετά ως Δήμαρχος) ξέρει πολύ καλά το χώρο και για αυτό η εμπειρία και η γνώμη του είναι στοιχεία σημαντικά. Μας αναλύει τις προοπτικές του δήμου του ενώ ταυτόχρονα μας μιλάει ανοιχτά για ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης….

Δήμαρχε, πόσο «έξυπνη» πόλη είναι σήμερα το Ηράκλειο;

Μπορώ με χαρά να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει βήματα, εάν όχι άλματα, μπροστά. Οι υπηρεσίες του Δήμου σε όλους τους τομείς: εξυπηρέτηση, ανταπόκριση, πληροφόρηση, επικοινωνία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που είτε έχουμε δημιουργήσει εμείς, είτε είναι πρόσφορες από τρίτους, ώστε να κάνουμε την σχέση μας με το πολίτη πιο άμεση και τη δουλειά στη πόλη πιο γρήγορη και αποτελεσματική. Σε συνεργασία με το gov.gr βάζουμε τέλος στις ουρές, σε μια εποχή, μάλιστα, που πρέπει να περιορίσουμε τον συνωστισμό, ενώ με «έξυπνες» εφαρμογές μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για την καθημερινότητα στον Δήμο ώστε να επεμβαίνουμε σε σύντομο χρόνο όπου χρειάζεται. Όμως πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Ξέρετε, για να πετύχει το project«έξυπνη πόλη», η σχέση ανάμεσα σε Δήμο και δημότες πρέπει να είναι αμφίδρομη.  Δηλαδή, δεν αρκεί ένας Δήμος να δίνει στον πολίτη σύγχρονα εργαλεία για να τον βοηθήσει, πρέπει και ο δημότης να ξέρει να τα χρησιμοποιήσει. Για αυτό και εμείς, μέσα από το ΚΕΠ μας, προσφέρουμε δωρεάν σεμινάρια σε όποιον πολίτη θέλει να μάθει να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξυπηρέτησης, όχι μόνο του Δήμου, αλλά και γενικότερα του δημόσιου τομέα.

babalos-ig-2

 

 

Πώς στηρίζει ο Δήμος τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες στην περιοχή;

Πέρα από τις αυτονόητες δομές που, δυστυχώς, η οικονομική κρίση ανάγκασε όλους τους δήμους, ως πυλώνες κοινωνικής συνοχής, να δημιουργήσουν: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο, Δημοτικά Ιατρεία κ.α., εμείς στο Δήμο προσπαθούμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, να βοηθήσουμε όλες τις οικογένειες της πόλης, ακόμα και αυτές που δεν θα επιχειρήσουν να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Έτσι, πέρα από τις απαλλαγές που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία 7 χρόνια για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα τελευταία 5 μειώνουμε συνεχόμενα και οριζόντια τα δημοτικά τέλη και τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων για όλες τα νοικοκυριά του Ηρακλείου. Παράλληλα, είμαστε, εάν δεν κάνω λάθος, ο μόνος  Δήμος που έχουμε θεσπίσει εφάπαξ επίδομα 1000 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί που γεννιέται στην πόλη από οικογένεια που θεωρείται οικονομικά αδύναμη, ως ένα ελάχιστο βοήθημα να ξεκινήσουν οι νέοι γονείς τα πρώτα τους βήματα.

Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα πεδία του πολιτισμού και του αθλητισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Εάν παλιά η ερώτηση αυτή θα επιδέχονταν μια, τρόπω τινά, κλισέ απάντηση, αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια τα λόγια που θα χρησιμοποιήσω έχουν ουσία. Τόσο τα χρόνια της οικονομικής, όσο και τώρα της υγειονομικής κρίσης ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός, ειδικά μέσα από τις δωρεάν δράσεις που προσφέρει ένας Δήμος, έχουν καταλυτικό ρόλο στην καθημερινότητα του δημότη, καθώς του δίνουν μια διέξοδο από τα προβλήματα, πολλές φορές δε είναι και η μόνη δυνατότητα που έχει, ειδικά όταν μιλάμε, όπως και πριν, για οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Για αυτό και εμείς έχουμε προχωρήσει και προχωράμε σε ευρεία ανάπλαση και ανακαίνιση όλων των υφιστάμενων πολιτιστικών και αθλητικών χώρων του Δήμου ενώ, παράλληλα, δημιουργούμε νέους: ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο στο πάρκο της οδού Πεύκων και τέσσερα κλειστά γυμναστήρια σε ισάριθμες αυλές σχολείων της πόλης.

Ποια μεγάλα έργα προγραμματίζονται για τον Δήμο σας αυτήν την περίοδο;

Είμαστε ένα βήμα πριν την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα και διαχρονικά οράματα των κατοίκων του Ηρακλείου: την απόκτηση του Κτήματος Φιξ. Μια έκταση 27 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ιδιωτών βέβαια τώρα, την οποία μετά από δεκαετίες προσμονής και άκαρπων προσπαθειών καταφέρνουμε να την κάνουμε δική μας, να την αποδώσουμε στους δημότες ως το μεγαλύτερο πάρκο που μπορεί να έχει ποτέ η πόλη μας.  Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, η επένδυση στο πράσινο, στην ζωή, στο αύριο του Ηρακλείου. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα. Διαπραγματευτήκαμε, διαμορφώσαμε ένα σοβαρό και βιώσιμο σχέδιο και, πλέον, τα καταφέρνουμε.

babalos-ig-4

 

 

Πώς θα βαθμολογούσατε το «επίπεδο» ανακύκλωσης αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο;

Με πάρα πολύ καλό βαθμό. Στο Δήμο Ηρακλείου έχουμε πλέον κάθε διαθέσιμο μέσο ανακύκλωσης: μπλε κάδο, καφέ κάδο για τα οργανικά, κίτρινο για το χαρτί, κόκκινο για τα υφάσματα ενώ υλοποιούμε παράλληλο πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεκινήσει να μοιράζουμε οικιακούς κάδους ανακύκλωσης για να ξεκινά η διαλογή στην πηγή, με θερμή ανταπόκριση από τους πολίτες. Πιλοτικά δε εφαρμόζουμε πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης για να δώσουμε στον δημότη κίνητρο να ανακυκλώνει, καθώς όσο περισσότερο το κάνει, τόσα περισσότερα κερδίζει σε εκπτώσεις στις αγορές του τόσο στην τοπική αγορά, όσο και σε μεγάλα εμπορικά franchise. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις περιοδικές αναφορές, είμαστε στην κορυφή της σχετικής λίστας των δήμων της περιοχής μας με όγκο ανακυκλώσιμου υλικού που στέλνουμε στα αντίστοιχα εργοστάσια επεξεργασίας.

Θα θέλαμε λίγο τη γνώμη σας για τη Φυλή και για το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των απορριμμάτων στην Αττική, θέμα που αφορά κάθε δήμο.

Θα πω μόνο τούτο: η διαχείριση των απορριμμάτων την επόμενη ημέρα πρέπει να είναι μια τίμια και συλλογική συμφωνία ανάμεσα σε όλους τους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να σταματήσουμε να βλέπουμε τους άλλους δήμους σαν τον δικό μας, συγχωρήστε με για την έκφραση, κάδο απορριμμάτων. Σίγουρα πάντως πρέπει να μειώσουμε σε μεγάλα ποσοστά την ελληνική κακή παράδοση του «ό,τι πετάω το θάβω». Εάν ενισχυθεί κάθετα η ανακύκλωση, πλέον μπορούμε να διαμορφώσουμε νέους χώρους απόθεσης των απορριμμάτων μας που δεν θα υποβαθμίζουν τις τριγύρω περιοχές.

Είναι αλήθεια πως ο Δήμος σας σχεδόν καθημερινά πραγματοποιεί δράσεις σε όλα τα σημεία της πόλης. Πόσο σημαντική θεωρείτε πως είναι αυτή η εξωστρέφεια;

Δεν είναι τι θεωρώ εγώ ή ο κάθε δήμαρχος, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα θέλει τον δήμο να είναι ο πιο άμεσος θεσμός στον δημότη. Όποιο πρόβλημα και να έχει ο πολίτης, τον δήμαρχο βλέπει κάθε ημέρα στην πόλη, σε αυτόν νιώθει πως πρέπει να απευθυνθεί και καλώς πράττει. Για αυτό και εμείς έχουμε ως νούμερο ένα προτεραιότητα της πολιτικής μας την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας. Όλα ξεκινάν μέσα στο σπίτι μας, αμέσως μετά δε βρίσκεται ότι υπάρχει έξω από την πόρτα μας, το μεγάλο μας σπίτι όπως συνηθίζω να αποκαλώ το Ηράκλειο. Και εκεί προσπαθούμε να δώσουμε στον Ηρακλειώτη την καλύτερη δυνατή εικόνα και λειτουργικότητα.

babalos-ig-3

 

 

Πώς θα θέλατε να δείτε τον Δήμο στο τέλος της θητεία σας;

Δεν βάζω ορίζοντα στο τέλος μιας θητείας. Ο στόχος και ο πήχης μας είναι μέρα παρά μέρα. Να κάνουμε, δηλαδή, το Ηράκλειο κάθε ημέρα και καλύτερο. Από εκεί και πέρα, αυτό που προσπαθούμε είναι να αυξήσουμε τους ελεύθερους χώρους στην πόλη μας (και σε ένα μεγάλο βαθμό το καταφέρνουμε), να λύσουμε τα λίγα αλλά σημαντικά θέματα της λειτουργικότητας (πχ κυκλοφοριακό) αλλά και να βάλουμε τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής σε μια νέα εποχή, σύγχρονη, στην οποία θα διαθέτει καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους του, θα είναι πόλη που αξίζει να ζεις.

Αν και υπάρχει ακόμα καιρός, θα διεκδικήσετε ξανά τον δημαρχιακό θώκο;

Το έχω ήδη προαναγγείλει ότι θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Και όχι για να παραμείνει ο Νίκος Μπάμπαλος στον θώκο, αλλά για να συνεχίσει η ομάδα μου να δουλεύει και να προσφέρει στο Ηράκλειο, όπως κάνουμε 6 χρόνια τώρα όλοι μαζί.  Έχω την τύχη η δημοτική μας ομάδα, αλλά και η παράταξη μας, να διαθέτει άξια και ικανά στελέχη που εργάζονται για τον Δήμο έχοντας παραμερίσει το προσωπικό πολιτικό όφελος και την ιδιοτέλεια. Σε αυτή την ομάδα διαπιστώνω με χαρά  ότι θέλουν να προστεθούν και άλλοι Ηρακλειώτες, που θέλουν και αυτοί να προσφέρουν στην πόλη και τους συμπολίτες τους. Πως, λοιπόν, να αποσυρθείς από μια προσπάθεια που βλέπεις ότι έχει αποδοχή από  τους συμπολίτες μας αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να ενώνει ακόμη περισσότερες  δυνάμεις  που μοναδικό  στόχο έχουν το καλό της πόλης που νοιαζόμαστε, που αγαπάμε και θέλουμε να φύγει μπροστά…..

babalos-ig-1

 

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ