Εφημερίδα Κοινωνική

Οι Υγιείς Πόλεις και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση κρίσεων στο επίκεντρο των εργασιών της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του 17ου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ

 Breaking News

Οι Υγιείς Πόλεις και η συμβολή τους στην αντιμετώπιση κρίσεων στο επίκεντρο των εργασιών της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του 17ου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ
12 Νοεμβρίου 2021

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το τραπέζι με τίτλο «Οι Υγιείς Πόλεις» στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας του 17ου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, κατά το οποίο οι Υγιείς Πόλεις ετέθησαν στο επίκεντρο της συζήτησης για την αντιμετώπιση Κρίσεων, υγειονομικών κρίσεων όπως η πανδημία την οποία διερχόμαστε, και κρίσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τα συμπεράσματα της επιστήμης βάσει των οποίων οι Πόλεις χρειάζεται να θωρακιστούν και να προστατεύσουν τον πολίτη για την αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.

Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Δικτύου και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο που ανέλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και στον συντονισμό που υπήρξε με Διεθνείς Οργανισμούς όπως ο Π.Ο.Υ., με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις Συναντήσεις και τις Ομάδες Εργασίας. Επιπλέον, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων μέσω της παροχής υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους βοήθειας και πληροφορίας στους Δήμους και τους Δημότες του. Ο κ. Γ. Πατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή την πανδημία, αν τα συστήματα υγείας δεν είχαν την ουσιαστική βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είχαν καταρρεύσει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέδειξε μέσα από αυτή την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, διεθνώς και στη χώρα μας τον καθοριστικό της ρόλο στη διάσωση της ζωής και την καθοδήγηση του πολίτη για την προστασία του από τον πανδημικό ιό. Η πληροφόρηση, η κοινωνική υποστήριξη και η ενημέρωση για την τήρηση των μέτρων δημόσιας Υγείας αποδεικνύεται σαφώς πιο αποτελεσματική μέσα από την προσέγγιση της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, που βρίσκονται εγγύτερα στη ζωή του πολίτη και την καθημερινότητά του».

Ομιλίες για την μετά Covid-19 εποχή απηύθυναν, ο Άγις Τσούρος Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία του ΠΟΥ Ευρώπης, AdjunctProfessorSchoolofPublicHealthUniversityofBoston, o Χρήστος Λιονής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Γιάννης Τούντας Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής Ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο Αθανάσιος Σκουτέλης Διευθυντή της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μίλησαν ο Ευστάθιος Κούλης Δήμαρχος Γορτυνίας, ο Γιάννης Σίμος Υπεύθυνος Υγείας & Περιβάλλοντος Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας και ο Ιωάννης Καψωμενάκης ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών.

Για τη βαρύτητα της κλιματικής κρίσης ο κος Ι. Καψωμενάκης είπε χαρακτηριστικά στην παρουσίασή του: «Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί κατά τις προσεχείς δεκαετίες. Οι πόλεις και οι κάτοικοί τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας που μέχρι το τέλος του αιώνα θα φτάσει σύμφωνα με τα απαισιόδοξα σενάρια ακόμα και τους 5 βαθμούς κελσίου, τις μειωμένες βροχοπτώσεις που θα δυσχεράνουν το πρόβλημα λειψυδρίας ιδιαίτερα στα Ανατολικά και Νότια, τις δασικές πυρκαγιές που θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση και θα αποψιλώσουν τα περαστικά δάση. Την αύξηση της συχνότητας των ακραία έντονων βροχών που συνδυαστικά με την αποψίλωση των δασών θα εντείνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και τις ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά μισό και πλέον μέτρο που θα κατακλύσει τα παραλιακά μέτωπα των πόλεων που βρέχονται από θάλασσες.

Μπροστά στο ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται, οι πόλεις και οι πολίτες τους έχουν να αντιπαραβάλουν καταρχήν την εκπαίδευση και τη συνειδητοποίηση των κατοίκων που θα συμβάλει εάν συμβεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο μετριασμό του φαινομένου. Επειδή όμως ακόμα και αν επιτύχουμε των μετριασμό του φαινομένου δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε. Οι κοινωνίες μας θα πρέπει να θωρακιστούν λαμβάνοντας για παράδειγμα υπόψιν τις εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων, όπως νέα αντιπλημμυρικά έργα ή μέτρα προστασίας των δασών. Σημαντικό όπλο τέλος στα χέρια μας, είναι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που ήδη είναι διαθέσιμα και στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο αξιόπιστα που θα ειδοποιούν βασιζόμενα σε δορυφορικά δεδομένα και προγνωστικά μοντέλα, την πολιτεία και τους πολίτες έγκαιρα για προσεχή ακραία καιρικά φαινόμενα ή επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες της ποιότητας του αέρα».

Για την πρόκληση της ανάληψης ρόλου που καλούνται να παίξουν οι πόλεις και οι Υγιείς Πόλεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Πρόεδρος του Δικτύου Υγιών Πόλεων και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε: «Το παγκόσμιο κλίμα αλλάζει. Αυτό επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, την ευημερία και τη ζωή στη γη. Στο εγγύς μέλλον, το γεγονός αυτό, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση προβλημάτων υγείας, καθώς και σε νέους κινδύνους και πιέσεις για το περιβάλλον και τους κοινωνικούς και οικονομικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας. Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, έχουν ήδη παρατηρηθεί επιπτώσεις στην υγεία που δημιουργούνται από όλο και πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και από αλλαγές στο γεωγραφικό εύρος ορισμένων φορέων μολυσματικών ασθενειών. Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν το κλίμα και αφορούν τις πόλεις μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της Κλιματικής Κρίσης ώστε να προασπίζουμε στο εξής αποτελεσματικά τον πολίτη όσο η ζωή απειλείται από τα φυσικά φαινόμενα».

Την κεντρική συνεδρία της ημέρας συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαρία Παπαπαναγιώτου, ενώ πάνω στα θέματα του συγκεκριμένου τραπεζιού, τοποθετήθηκαν με εύστοχες παρατηρήσεις και χρήσιμες επισημάνσεις αρκετοί καταξιωμένοι ομιλητές από τον πολιτικό και τον επιστημονικό χώρο.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ