Εφημερίδα Κοινωνική

Bloomberg: Η Κομισιόν προτείνει η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια στην ΕΕ να είναι 9 μήνες

 Breaking News

Bloomberg: Η Κομισιόν προτείνει η διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια στην ΕΕ να είναι 9 μήνες
25 Νοεμβρίου 2021

Όριο εννέα μηνών στην ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τα ταξίδια εντός της ΕΕ καθώς και να δίνεται προτεραιότητα στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο η Κομισιόν θα προτείνει τα κράτη- μέλη να συνεχίσουν να υποδέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν κάνει εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, ενώ θα καλέσει τις χώρες να ανοίξουν τα σύνορά τους από τις 10 Ιανουαρίου και σε όλους όσοι έχουν κάνει εμβόλια που ενέκρινε ο ΠΟΥ. Στις προτεινόμενες επικαιροποιήσεις των σχετικών οδηγιών περιλαμβάνεται και το χρονικό όριο για την ισχύ των εμβολιασμών κατά της Covid-19, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτείται τρίτη δόση μετά την περίοδο των εννέα μηνών.

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα περιλαμβάνουν και τα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ και αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Κυβερνήσεις κρατών μελών πιέζουν ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές στους κανόνες προκειμένου να διασφαλιστούν τα ταξίδια καθώς ακολούθησαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το πόσο διαρκεί η ανοσία από τους εμβολιασμούς και ως προς τη διαχείριση των ενισχυτικών δόσεων.

Καθώς καλπάζει το τελευταίο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη η Κομισιόν σχεδιάζει να να διακόψει τη λευκή λίστα των χωρών, στους πολίτες των οποίων επιτρέπεται η είσοδος, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού τους από την 1η Μαρτίου. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά μόνον οι εμβολιασμένοι και ιαθέντες ταξιδιώτες με ψηφιακό πιστοποιητικό κορωνοϊού της ΕΕ ή ισοδύναμο πάσο θα μπορούν να εισέρχονται στην Ένωση.

Βάσει των νέων κανόνων θα επιτρέπονται τα ταξίδια στην ΕΕ σε παιδιά ηλικίας 6-17 ετών με αρνητικό τεστ PCR πριν την αναχώρησή τους, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητούν πρόσθετες διαγνωστικές εξετάσεις μετά την άφιξή τους, καραντίνα ή αυτοαπομόνωση. Σύμφωνα με τις προτάσεις θα ζητείται αρνητικό τεστ PCR από όλους τους ταξιδιώτες που έκαναν εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ, εφόσον δεν έχει ανάψει σε αυτό το πράσινο φως ο ΕΜΑ, αλλά και από τους ιαθέντες.

Μητσοτάκης σε Φον ντερ Λάιεν: Μόνο με 3η δόση πιστοποιητικό, για ταξίδια, στους άνω των 60

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με την οποία προτείνει την πραγματοποίηση της 3ης δόσης του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ε.Ε..

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο για να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας, ειδικά εφόσον η τρίτη δόση έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική (άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών COVID-19 αποτελεσμάτων περιλαμβανομένου του θανάτου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ