Εφημερίδα Κοινωνική

Θάνατος 13χρονου στο λούνα παρκ: Πενταετής φυλάκιση και μετατρέψιμη η ποινή στους δύο κατηγορούμενους – Συγκλόνισαν οι περιγραφές των γονιών

Θάνατος 13χρονου στο λούνα παρκ: Πενταετής φυλάκιση και μετατρέψιμη η ποινή στους δύο κατηγορούμενους – Συγκλόνισαν οι περιγραφές των γονιών
26 Οκτωβρίου 2021

Ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας στους δύο κατηγορούμενους για την υπόθεση του θανάτου 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφή τους (9 ετών τότε) σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό τον Απρίλιο του 2014.

Οι δύο κατηγορούμενοι απουσίαζαν από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ, το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο.

Θάνατος 13χρονου στο λούνα παρκ: Συγκλόνισαν οι καταθέσεις των γονιών – «Άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του “κρατήσου”»

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του πατριού του 13χρονου αγοριού για το πως έγινε το δυστύχημα μπροστά στα μάτια του ίδιου και της συζύγου του. Ο άνδρας, εάν και έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος στην κατάθεση του και όταν περιέγραψε τη σκηνή που ο 13χρονος έχασε τη ζωή του, ξέσπασε σε κλάματα.

Ο πατριός του αγοριού και πατέρας του κοριτσιού περιέγραψε στην κατάθεση του: «Εκείνη την ημέρα γυρίζαμε σπίτι και μας είπαν τα παιδιά περνώντας από το λούνα παρκ «να μπούμε να παίξουμε και εμείς». Πήραμε εισιτήρια, μας πήρε ένας Πακιστανός, ο οποίος τους είπε να βγάλουν τα παπούτσια, πήρε ένα σχοινάκι, τράβηξε τον κύλινδρο και μπήκαν μέσα τα παιδιά. Ήταν διαφανές, τα βλέπαμε. Ξεκίνησε το παιχνίδι, το άφησε να πάει πιο μέσα στην πισίνα. Εκείνη την ώρα, εγώ έβγαζα φωτογραφία, όταν πήγα να το αλλάξω σε βίντεο, ακούω τη γυναίκα μου να μου φωνάζει «Μιχάλη αέρας τα παιδιά.

Όπως τα φύσηξε αέρας, τα σήκωσε και έκανε ένα Γ, σηκώθηκε ο κύλινδρος στα οκτώ με δέκα μέτρα, δεν υπήρχε περιστροφή, δεν υπήρχε κάτι αναπάντεχο, άκουσα τον Βασίλη να λέει στην αδελφή του «κρατήσου», την κράτησε ο Βασίλης να μην πέσει ».

Κλαίγοντας ο μάρτυρας είπε ότι όλα έγιναν ξαφνικά. «’Ηταν μία ριπή στην ουσία, δεν ήταν ανεμοστρόβιλος, ούτε κάτι φοβερό.

Χτυπάει η μπάλα στο δίπλα παιχνίδι, το καρουζέλ, βγάζω την κόρη μου, την βλέπω με κλειστά μάτια, εκεί τα είδα όλα, νόμιζα ότι πέθανε και η σύζυγος μου, τον γιο μου. Ήμασταν μόνοι μας και μετά μαζεύτηκε κόσμος, λέω σε ένα γείτονα, κράτα την πάω να δω τι έγινε με το γιο μου. Πάω στο Βασίλη κοιτάω, εκεί μηδένισαν όλα, πήρα τηλέφωνο το 166, ήρθαν στα 15 με 20 λεπτά».

Όπως επισήμανε ο μάρτυρας τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα. «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα. Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.

Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια. Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της».

Τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα, το ατύχημα περιέγραψε στην κατάθεση της και η μητέρα του 13χρονου αγοριού: «Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο, Μιχάλη ένας αέρας και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου. Εκεί ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού. Όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα. Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίχτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».

Αεροναυπηγός κατέθεσε στο δικαστήριο πως στα 15 με 20 χιλιόμετρα αέρα θα μπορούσε να κάνει ανύψωση το συγκεκριμένο παιχνίδι και αυτό επειδή εσωτερικά στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπήρχε αέριο. «Από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γί αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση. Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση. Εαν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση» ανέφερε h μάρτυρας.

Θάνατος 13χρονου στο λούνα παρκ: Η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελέας πρότεινε να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτόδικα οι δύο κατηγορούμενοι, ο Ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών και στον Έλληνας διαχειριστής του λούνα παρκ.

Ωστόσο, η εισαγγελέας επισήμανε ότι υπάρχουν και τεράστιες ευθύνες του οικείου Δήμου, αναφέροντας «προέκυψε ότι για το παρόν ατύχημα τεράστιες προκύπτουν οι ευθύνες του Δήμου, ο οποίος με πλήρης ασυνειδησία κας αδιαφορία παραχώρησε την έκταση προς μίσθωμα και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να εισπράττει το μίσθωμα».

Τεράστιες χαρακτήρισε η εισαγγελέας ωστόσο και τις ευθύνες των δύο κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι επαφίονταν μόνο στην «τύχη». «Ειπώθηκε πως εαν δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, δεν θα το λειτουργούσαν, προέκυψαν οι ελλείψεις, ήταν ατελείς ακόμα και οι ηλεκτρολογικές καταστάσεις. Ανάλογα παιχνίδια πρέπει να δένονται και εξάλλου τι σημαίνει να λειτουργεί ένα παιχνίδι εάν δεν είναι ασφαλές; Εκτός από τις συνέπειες στα παιδιά έχει και στους ίδιους. Και από λόγους συμφέροντος θα έπρεπε να φροντίζουν να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Προκύπτουν ευθύνες των δύο κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία από αμέλεια εν συνείδηση καθώς όφειλαν και εδύναντο να λάβουν τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και το άφηναν εντελώς στην τύχη και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο».

Οι συνήγοροι της οικογένειας, Μαρία Γκέλη και Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, μετά την έκδοση της ετυμηγορίας δήλωσαν «με τη σημερινή απόφαση του, το ΜΟΕ επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση, καταδίκασε την εγκληματική αδιαφορία, που επέδειξαν οι κατηγορούμενοι λειτουργοί του λούνα παρκ για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των ανήλικων χρηστών της επιχείρησης τους. Ας ελπίσουμε η απόφαση αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παρόμοιες συμπεριφορές».

Πηγή: ertnews.gr

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ