Εφημερίδα Κοινωνική

Λονδίνο-facebook: Νομοσχέδιο κατά των αναρτήσεων μίσους

 Breaking News

Λονδίνο-facebook: Νομοσχέδιο κατά των αναρτήσεων μίσους
24 Οκτωβρίου 2021

Τις τελευταίες ημέρες οι αναρτήσεις μίσους μέσω του διαδικτύου έχουν αποτελέσει μείζων θέμα στη βρετανική βουλή καθώς μετά τη δολοφονία του βουλευτή των Συντηρητικών Ντέιβιντ Έιμις ακολούθησαν καταγγελίες δεκάδων βουλευτών που αναφέρουν περιστατικά απειλών και επιθέσεων μέσω του διαδικτύου.

Η βρετανική κυβέρνηση τώρα έχει στόχο να προωθήσει δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου και φαίνεται πως σε αυτό το εγχείρημα θα έχει τη στήριξη ολόκληρου του βρετανικού κοινοβουλίου. Μόλις χθες, η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις με επιστολή της στη Daily Mail προανήγγειλε την αυστηροποίηση του νόμου της Διαδικτυακής Ασφάλειας (Online Safety Bill) και στάθηκε απέναντι από τους ιντερνετικούς κολοσσούς.

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο «τα μέσα κοινωνικές δικτύωσης θα είναι υποχρεωμένα να διαγράφουν οποιοδήποτε ανώνυμο ψεύτικο λογαριασμό» καθώς η ανωνυμία θεωρείται από πολλούς η βασική ασπίδα των «ιντερνετικών τρολς». Επιπρόσθετα, η βρετανίδα υπουργός κατηγόρησε ευθέως ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά με τις αρχές καθώς αργούν στη παράδοση στοιχείων και πληροφοριών.

Δεν επαρκεί η υπάρχουσα νομοθεσία

Μάλιστα προανήγγειλε ότι το νέο νομοσχέδιο θα δώσει τη δύναμη στη Ρυθμιστική Αρχή Επικοινωνιών (Ofcom) να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου των εταιρειών που δεν θα συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ακόμα και πολλά δισεκατομμύρια λίρες.

Η συζήτηση της ρητορικής μίσους μέσω του διαδικτύου δεν είναι όμως κάτι που ξεκίνησε τώρα. Η αρχή έγινε το 2016 μετά και τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ από ακροδεξιό εξτρεμιστή. Τότε μια ειδική ομάδα στήθηκε από την βρετανική αστυνομία με σκοπό να διερευνά τις απειλές που δέχονται οι βουλευτές μέσω των social media. Η ομάδα αυτή από τότε μέχρι σήμερα έχει διερευνήσει 582 υποθέσεις όμως κρίθηκε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επαρκεί για να μπορέσει να καταπολεμήσει το φαινόμενο στη ρίζα του.

Ψηφοφορία πριν από τα Χριστούγεννα

Βέβαια το καινούριο αυστηρότερο νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τη ρητορική μίσους απέναντι στους βουλευτές. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο για τη χρήση του διαδικτύου ώστε να περιορίσει φαινόμενα όπως τις αναρτήσεις μίσους γενικότερα, τη παιδική πορνογραφία, την αποπλάνηση ανηλίκων αλλά και την προώθηση υλικού σχετικά με αυτοκτονίες, αυτοτραυματισμούς και διατροφικές διαταραχές.

Το νομοσχέδιο Διαδικτυακής Ασφάλειας (Online Safety Bill) αναμένεται να ψηφιστεί από τους Βρετανούς βουλευτές λίγο πριν τα Χριστούγεννα.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ