Εφημερίδα Κοινωνική

Γονική παροχή: Αφορολόγητη έως 800.000 ευρώ

 Breaking News

Γονική παροχή: Αφορολόγητη έως 800.000 ευρώ
02 Οκτωβρίου 2021

Πρεμιέρα έκανε χτες το νέο αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και δωρεές καθώς όλες οι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων έως 800.000 ευρώ γίνονται πλέον χωρίς φόρο.

Έχουμε μια πολύ γενναία αύξηση στο αφορολόγητο για τον πρώτο βαθμό συγγένειας ενώ από την άλλη πλευρά ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ έχει το 13-14% των συμπολιτών μας, δηλώνει στο OPEN ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας. 

 Για τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων άνω των 800.000 ευρώ ο φόρος είναι 10%. 
«Από σήμερα μηδενίζεται για την μεσαία τάξη ο φόρος γονικής παροχής. Οι γονείς δεν χρειάζεται να ξαναπληρώσουν για να μεταβιβάσουν όσα δημιούργησαν στα παιδιά τους. Για ακίνητα αλλά και χρήματα ο φόρος που θα πλήρωναν προστίθεται στην στήριξη που δίνουν στη νεότερη γενιά. Και τα παιδιά τους θα μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία που με κόπο έφτιαξαν οι γονείς τους», έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτός ρύθμισης μένουν χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Όπως εξηγεί ο φοροτεχνικός Νίκος Φραγκιαδάκης, «οι φορολογούμενοι οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε γονική παροχή των ακινήτων τους μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά αν δεν έχουν οφειλές ενώ σε περίπτωση που έχουν οφειλές οι έχουν ρυθμιστεί και η ρύθμιση είναι ενήμερη μπορούν να λάβουν ενημερότητα με την προσέλευσή τους στη ΔΟΥ.

Για τις γονικές μεταβιβάσεις μετρητών απαιτείται πλέον προηγούμενη δήλωση στην εφορία, ώστε να μπορεί να ελέγχεται αν τα ποσά αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο που δίνει φορολογικά κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν να συγχωνευτούν ή να συνεργαστούν. Για τρία χρόνια θα έχουν έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ