Το οφσάιντ παραμένει μέχρι σήμερα ο κανονισμός που… μπερδεύει περισσότερο απ” οποιονδήποτε άλλον στο ποδόσφαιρο. Ιδίως για τους μη και τόσο σχετικούς με το άθλημα, αποτελεί έναν δυσεπίλυτο γρίφο η ερμηνεία και η εξήγησή του. Και στους υπόλοιπους όμως, προκαλεί… πονοκεφάλους. Ακόμη και στην εποχή του VAR και της ηλεκτρονικής γραμμής που δείχνει με ακρίβεια…. χιλιοστού αν ένας παίκτης είναι εκτεθειμένος ή όχι, ο κανονισμός του οφσάιντ συνεχίζει και προβληματίζει.
Γραμμή υπέρ του επιτιθέμενου
Με την τεχνολογία να έχει εισέλθει για τα καλά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, το οφσάιντ κρίνεται στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολή. Προφανώς κι απ” τη στιγμή που μπήκε η γραμμή του VAR, το παιχνίδι έγινε πολύ πιο δίκαιο. Ωστόσο πολλές φορές με τον υπολογισμό ακόμη και του χιλιοστού που χωρίζει τον αμυνόμενο με τον επιτιθέμενο, χάνεται η ουσία του ποδοσφαίρου.
Διότι ας μην γελιόμαστε, αν η απόσταση που χωρίζει δύο αντιπάλους είναι της τάξεως του εκατοστού, τότε το πλεονέκτημα που (δήθεν) έχει ο επιτιθέμενος είναι ανεπαίσθητο καθώς ουσιαστικά μιλάμε για μια πιο γρήγορη αντίδραση κι όχι για μια κατάφορη αδικία. Από την άλλη πλευρά όμως, με τη γραμμή του VAR να υφίσταται πλέον στο ποδόσφαιρο και με τον ισχύοντα κανονισμό όπως είναι γραμμένος, δεν μπορεί να υπάρξει λίγο ή πολύ οφσάιντ. Ο επιτιθέμενος είναι εκτός θέσης ακόμη και για… μισό χιλιοστό; Οφσάιντ. Το λέει ο κανονισμός. Τόσο απλό…
Αυτό είναι στο οποίο προσπαθεί να επέμβει η FIFA, επιχειρώντας ουσιαστικά να βρει μια ισορροπία μεταξύ του πολύ και του λίγο οφσάιντ. Φαίνεται λοιπόν πως βρίσκεται στα σκαριά μια αλλαγή που εφόσον εφαρμοστεί θα αλλάξει κατά πολύ τη λογική του οφσάιντ και κυρίως θα είναι προς όφελος του επιτιθέμενου κι ως εκ τούτου, της επίθεσης και των περισσότερων γκολ.
Σύμφωνα με το «Sky Sport Italia», οι παράγοντες της FIFA που καταπιάνονται με τα ζητήματα των κανονισμών, εξετάζουν σοβαρά μια ριζική αλλαγή στο οφσάιντ. Αυτή σχετίζεται με το σημείο που θα θεωρείται εκτός θέσης. Και όπως αναφέρει το εν λόγω ρεπορτάζ, το οφσάιντ θα προκύπτει από την εξέταση του σημείου στο οποίο βρίσκεται το πίσω πόδι του επιτιθέμενου και το μπροστά πόδι του αμυνόμενου. Είναι προφανές πως εφόσον περάσει αυτός ο κανονισμός θα αλλάξουν πολλά στο ποδόσφαιρο και κυρίως στα γκολ που θα επιτυγχάνονται.
Μάλιστα, η πρώτη χώρα που ενδέχεται να δοκιμάσει τον «πειραματικό» κανονισμό είναι η Ιταλία που προτίθεται να τον εφαρμόσει στα πρωταθλήματα κάτω των 18 ετών.