Εφημερίδα Κοινωνική

Ανάπλαση Πειραϊκής – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ – Τι περιλαμβάνει η «προ-μελέτη» και ποιες συζητήσεις έγιναν στα Υπουργεία

 Breaking News

Ανάπλαση Πειραϊκής – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ – Τι περιλαμβάνει η «προ-μελέτη» και ποιες συζητήσεις έγιναν στα Υπουργεία
09 Οκτωβρίου 2021

Συνέντευξη «εφ” όλης της ύλης» έδωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, μιλώντας με λεπτομέρειες για ζητήματα της πόλης. Ο Δήμαρχος Πειραιά υποδέχτηκε στο γραφείο του τον εκδότη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ Απόστολο Καραμπερόπουλο και τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Κώστα Παναγιωτάκη, συνομιλώντας «ανοιχτά» για πάνω από μία ώρα μαζί τους, για θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, για τα έργα που προωθούνται στον Πειραιά ενώ «μοιράστηκε» μαζί μας αποκλειστικές πληροφορίες για:

Την ανάπλαση της Πειραϊκής, το νέο δημαρχείο στο «γιαπί» της Ραλλείου, το Μικρολίμανο, το ΤΡΑΜ, το ΜΕΤΡΟ, το Δικαστικό Μέγαρο, τους αθλητικούς χώρους, τον Πύργο, τον Άγιο Διονύσιο κ.α. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο πρόβλημα με το ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ του ΠΕΙΡΑΙΑ και πώς αυτό πιστεύει ότι θα λυθεί, στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ μετά την καταψήφισή της από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο μείζον θέμα των προσλήψεων στην αυτοδιοίκηση και στη συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, στα αντιπλημμυρικά κ.α.

Κλείνοντας, επιβεβαίωσε ότι θα μιλήσει με την δημοτική ομάδα του «ΠΕΙΡΑΙΑ – ΝΙΚΗΤΗ» για εκ νέου υποψηφιότητα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ έκανε λόγο και… για δυνατό «ρόστερ». Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ σήμερα, μέσα από τη συνέντευξη του δημάρχου αναδεικνύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ λεπτομέρειες σχετικά με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην Πειραϊκή. Περισσότερα, στη συνέντευξη που θα αναρτηθεί στο koinoniki.gr και στο youtube της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ.

anaplasi-peiraikis-proto-thema

Πειραϊκή: Τι αλλάζει

Οι πρώτες ουσιαστικές συζητήσεις περί αλλαγών στην Πειραϊκή, σε μια υπέροχη αλλά ομολογουμένως δύσκολη περιοχή για παρεμβάσεις (καθώς έχει λόγο η Αρχαιολογία), έγιναν στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου στο Υπουργείο Πολιτισμού και μετέπειτα στις επαφές του Δημάρχου Πειραιά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Οι συναντήσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες διότι το έργο περιλαμβάνει δυο σκέλη. Τη μελέτη και τη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση είναι αρκετά πιθανό να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης που έχει χρονικό «ταβάνι» το 2025. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το έργο πρέπει μέχρι το 2022 να έχει προκηρυχτεί. Θα πρέπει να προηγηθεί μια εξειδικευμένη «προωθημένη» μελέτη, που θα δείξει σε αρχική φάση, τι συμβαίνει με το υπέδαφος, για την οποία βεβαίως θα χρειαστεί χρόνος και χρήμα.

Σε ερώτηση που κάναμε στο Δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη, για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ανάπλασης της Πειραϊκής, μας απάντησε ως εξής:

«Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μια πολύ πρώιμη μελέτη. Θα σας περιγράψω τι περιλαμβάνει το σχέδιο από τη θάλασσα και προς τα πάνω: Λίγο πιο πάνω από τη θάλασσα και προς τα βράχια, θα δημιουργηθεί ένας διάδρομος περιπάτου ώστε να βλέπεις το τείχος από τη θάλασσα και την πόλη από πίσω. Καταργούμε το παρκάρισμα. Μην τρομάξετε! Γιατί υπάρχει τώρα παρκάρισμα αλλά ουσιαστικά είναι παράνομο. Και θα ρωτήσετε εύλογα: Τι θα γίνουν δήμαρχε όλα τα αυτοκίνητα που υπάρχουν εκεί;

Σας απαντώ: Λύσεις υπάρχουν. Κοιτάμε την περιοχή, έχουμε βρει δυο οικόπεδα, θα δαπανήσουμε χρήματα να τα απαλλοτριώσουμε για να κάνουμε θέσεις πάρκινγκ. Θα υπάρχουν και λεωφορεία που θα κάνουν τη διαδρομή δωρεάν.

Ακολούθως: Θα γίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων 6 μέτρων, με 3,5 μέτρα ποδηλατόδρομο. Ανάδειξη του τείχους, φωτισμός, παγκάκια για τον κόσμο, “έξυπνες” στάσεις. Θα χρειαστούν επίσης υποστηρικτικά έργα (π.χ. νέοι αγωγοί) και παρέμβαση και στην οικοδομική γραμμή καθώς θα πρέπει να μιλήσουμε με τους επιχειρηματίες για να διευθετήσουμε ορισμένα ζητήματα και το πώς θα λειτουργήσουμε όλοι αρμονικά, όπως αντίστοιχα έγινε και στο Μικρολίμανο.

Ένα σοβαρό θέμα που θέλω να ανοίξω, είναι ότι στις συζητήσεις που κάναμε στο Υπ. Πολιτισμού για την ανάπλαση της Πειραϊκής, ζήτησαν την απομάκρυνση των δυο γηπέδων, δηλαδή του Φοίνικα και του Πορφύρα. Για να είμαστε όμως πιο συγκεκριμένοι, ζήτησαν να φύγει του Πορφύρα σίγουρα και ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις να παραμείνει του Φοίνικα. Πρόκειται για δυο ιστορικά σωματεία της πόλης μας και οφείλουμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ: Υπάρχουν λύσεις! Δεν θα τις πούμε τώρα αλλά είμαι βέβαιος ότι με τις λύσεις αυτές θα είναι ικανοποιημένα και τα δύο σωματεία και θα προχωρήσει και σωστά η ανάπλαση».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO TEASER της συνέντευξης:

 

Κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ για να μην χάνετε κανένα νέο βίντεο: https://www.youtube.com/channel/UCoG4…
Ακολουθήστε την Κοινωνική: Facebook: https://www.facebook.com/koinoniki
Instagram: https://www.instagram.com/koinoniki.gr/
Twitter: https://twitter.com/koinonikinews

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ