Εφημερίδα Κοινωνική

ΣΔΙΤ απορριμμάτων: Συμμαχίες «μνηστήρων» για τα έργα στην Αττική -Ποια μεγάλα «ονόματα» του κατασκευαστικού κλάδου μπήκαν δυνατά στο «παιχνίδι» των διαγωνισμών

 Breaking News

ΣΔΙΤ απορριμμάτων: Συμμαχίες «μνηστήρων» για τα έργα στην Αττική -Ποια μεγάλα «ονόματα» του κατασκευαστικού κλάδου μπήκαν δυνατά στο «παιχνίδι» των διαγωνισμών
23 Σεπτεμβρίου 2021

Πέντε σχήματα και κοινοπραξίες έχουν μπει στη «μάχη» για τους τρεις «χρυσούς» διαγωνισμούς για την κατασκευή και διαχείριση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε Αθήνα (Σχιστό και Φυλή, κόστους άνω των 760 εκ. ευρώ) και Θεσσαλονίκη (σχεδόν 200 εκατ. ευρώ), συνολικού ύψους κοντά στο ένα δισ. ευρώ!

Οι διαγωνισμοί ΜΕΑ Φυλής και Σχιστού καθώς και του Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, έχοντας περάσει από το στάδιο της παράτασης των αρχικών προθεσμιών υποβολής προτάσεων, που κρίθηκαν αναγκαίες λόγω προσφυγών των ενδιαφερομένων, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων «ονομάτων» του κατασκευαστικού κλάδου της Ελλάδας!

Ξεκινώντας με την μονάδα στη Φυλή και το Σχιστό, ενδιαφέρον για την Α’ Φάση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου έδειξαν οι ΤΕΡΝΑ, ΗΛΕΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, MYTLINEOS και ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ συμμετείχαν και στη ΣΔΙΤ για την μονάδα στη Κεντρική Μακεδονία (Δυτική Θεσσαλονίκη).

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι “συμμαχίες” που δημιουργήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί η διεκδίκηση των έργων.

Έτσι, όπως αναφέρουν «καλά πληροφορημένες πηγές», έχουμε τη σύσταση των εξής Κοινοπραξιών:

1. ΤΕΡΝΑ-ΤΙΤΑΝ

2. ΑΒΑΞ- Motor Oil Renewable Εnergy (MORE)

3. MYTLINEOS-Μεσόγειος

4. ΙΝΤΡΑΚΑΤ-WATT

5. ΗΛΕΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις

Για τις ΜΕΑ στη Φυλή και το Σχιστό, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επεξεργασία 450.000 τόνων απορριμμάτων ανά έτος που θα προέρχονται από σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και βιοαπόβλητα. Η διάρκεια της σύμβασης θα ανέρχεται στα 30 έτη.

Το έργο με τίτλο “Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας του Πειραιά” θα κοστίσει 313 εκατ. ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ και εκτιμάται πως θα επεξεργάζεται 250.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος. Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται στα 29 έτη.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το σχήμα που θα επικρατήσει στο διαγωνισμό (Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης-ΙΦΣ), ενώ μπορεί να λάβουν και χρηματοδότηση από την αναθέτουσα αρχή του έργου (ΕΔΣΝΑ), η οποία θα γίνεται τμηματικά και ανάλογα με την πορεία των εργασιών, και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 60% της συνολικής αξίας του έργου.

«Μάχη» θα δοθεί το επόμενο διάστημα και για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης που θα εξυπηρετεί συνολικά 10 δήμους!

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω διαβάσαμε επισήμως ότι το σχήμα ΤΕΡΝΑ-ΤΙΤΑΝ, σε ανακοίνωσή του στις 22 Σεπτεμβρίου κατέθεσε επιστολές εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Α’ φάση των διαγωνισμών για τις ΜΕΑ του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής, του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από εδώ και πέρα οι διαδικασίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ