Εφημερίδα Κοινωνική

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τις εκτάσεις – «φιλέτα»

 Breaking News

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τις εκτάσεις – «φιλέτα»
09 Σεπτεμβρίου 2021

Στην κρίση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών βρίσκεται η έγκριση του διαγωνισμού για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ), ενώ ο Δήμος Χαϊδαρίου ετοιμάζεται να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού για την πώληση του ακινήτου της ΕΤΑΔ εντός της έκτασης των ναυπηγείων.

Όπως διαβάζουμε στο capital.gr, ο Δήμος Χαϊδαρίου άσκησε κύρια παρέμβαση στην διαδικασία έγκρισης του πρακτικού της ειδικής διαχείρισης για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εκποίησης της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ), στον οποίο επικράτησε ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου. Η υπόθεση εξετάζεται και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Στο μεταξύ πάντως και εν αναμονή της απόφασης, η ειδική διαχείριση της ΕΝΑΕ προετοιμάζει κανονικά την σύμβαση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ζητεί από το δικαστήριο να απορριφθεί η έκθεση του ειδικού διαχειριστή για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι στα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592 τμ που ανήκουν στο Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην κύρια παρέμβαση του ο Δήμος Χαϊδαρίου ο «ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με βάση εσφαλμένα στοιχεία απογραφής του ενεργητικού της εταιρείας” καθώς «ο ειδικός διαχειριστής περιέλαβε στην απογραφή του ενεργητικού της αντιδίκου εταιρείας και μεταξύ των πωλούμενων στοιχείων του ενιαίου λειτουργικού συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, αλλότριες ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592,08 τμ”.

Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρίσκεται η Προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, η οποία περιλαμβάνεται στο ακίνητο που δημοπρατήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο Δήμος Χαϊδαρίου εκτιμά ότι η πώληση της προβλήτας δεν είναι νόμιμη καθώς αυτή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν. Επίσης, ο Δήμος Χαϊδαρίου υποστηρίζει ότι η προβλήτα αυτή δεν είναι απαραίτητη για τα Ναυπηγεία, καθώς ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία τους.

Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 2002, όπου εκμισθώθηκε σε εταιρεία logistics για την τοποθέτηση containers, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε στην επίμαχη προβλήτα 4 κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, το οποίο και θα πρέπει να μεταφερθεί πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στο νέο ιδιοκτήτη.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ