Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας – Τι ανακοίνωσε η Θεοδωρίδου

 Breaking News

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας – Τι ανακοίνωσε η Θεοδωρίδου
20 Σεπτεμβρίου 2021

Τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης τος εμβολίου ενάντια στον νέο κορωνοϊό και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα και υπογράμμισε την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση.

Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η ίδια είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατεσταλμένοι.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Για τα άτομα των άνω των 60 ετών είπε ότι όπως είπε φαίνεται η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες από την 2η δόση του εμβολίου.

Στη συνέχεια, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

Όσον αφορά, πάντως, στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν ληφθούν οι αποφάσεις. «Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεμιστοκλέους: Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επισήμανε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα είναι υποχρεωτική. Επίσης, ανέφερε πως η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Δείτε την ενημέρωση:

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ