Εφημερίδα Κοινωνική

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΔΗΜΩΝ: Οριακή κατάσταση με τις σχολικές καθαρίστριες

 Breaking News

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΔΗΜΩΝ: Οριακή κατάσταση με τις σχολικές καθαρίστριες
10 Σεπτεμβρίου 2021

Με το «κύμα» πανδημίας να σαρώνει τη χώρα και με τα σχολεία να ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μαθητές τη νέα σχολική χρονιά, αυτό που απαιτείται είναι η καλή προετοιμασία.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν οι σχολικές καθαρίστριες, ωστόσο κάθε χρόνο-όπως και φέτος-η πρόσληψή τους αλλά και οι συμβάσεις τους αποτελούν «σίριαλ». Σε επίπεδο διαδικασιών, η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρσι, γιατί τότε είχε καθυστερήσει σημαντικά η διαδικασία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα φέτος είναι «ρόδινα», καθώς χρειάζονται περισσότερες καθαρίστριες και λόγω κορωνοϊού, αλλά και για να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από άδειες και ασθένειες.

Σε πολλούς Δήμους μάλιστα η κατάσταση είναι οριακή. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση που έκανε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 159 καθαρίστριες για 150 σχολεία. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς προφανώς και θα υπάρξουν κενά, λόγω αδειών ή πιθανών ασθενειών. Πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθούμε σε μια τέτοια κατάσταση». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες στους Δήμους, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να έχουμε μια ευελιξία».

Ο Δήμαρχος Πειραιά μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, έστειλε σχετική επιστολή στην ΚΕΔΕ, όπως έχουν κάνει και άλλοι Δήμαρχοι, προκειμένου να υπάρξει ένα ενιαίο αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο.

Η «διορία» που έχει δοθεί για κάποια απάντηση είναι περίπου μία εβδομάδα. Στο «και πέντε» δηλαδή της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, πολλοί Δήμαρχοι έχουν αποφασίσει να μην μείνουν με σταυρωμένα χέρια, προκηρύσσοντας προσλήψεις ώστε να αυξήσουν το προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες, πληρώνοντας από ίδιους πόρους! Τέτοιες ενέργειες έχουν κάνει ήδη ο Δήμος Χαλανδρίου και ο Δήμος Πατρέων. Άλλοι πάλι, όπως ο Δήμος Κερατσινίου, κινήθηκαν αντίθετα με όσα προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για δίωρες και τρίωρες συμβάσεις και προχώρησαν στην πρόσληψη σχολικών καθαριστριών πλήρους απασχόλησης.

Σε κάθε περίπτωση, «κοινή γραμμή» των δημάρχων είναι ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να πάρει υπόψη του την αγωνία γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών και να λάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να προασπίσει και να βελτιώσει περαιτέρω τις συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ