Εφημερίδα Κοινωνική

Γκίκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις

 Breaking News

Γκίκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις
30 Σεπτεμβρίου 2021

Στην τρίτη δόση του εμβολίου, την πορεία της πανδημίας και το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό, Αχιλλέας Γκίκας.

«Τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια και επίσης δεν ξέρουμε τι σημαίνει αν βρεθούν 1.000 αντισώματα ή 15.000 αντισώματα», είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο κ. Γκίκας.

Ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, σχετικά με την πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου, που άνοιξε σήμερα, σημείωσε ότι «η τρίτη δόση εμβολίου είναι ενισχυτική για την άμυνα των υγειονομικών και όσων είναι άνω των 60 ετών και γίνεται από 6 έως 8 μήνες, ενώ στους ανοσοκατασταλμένους δεν χρειάζεται υπάρξει αναμονή, μπορεί η τρίτη δόση να γίνει και μία εβδομάδα μετά την δεύτερη, λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να παράξει και να αναπτύξει αντισώματα».

«Η χώρα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε μια μικρή, μικρή ύφεση, καθώς έχουμε μια μικρή συρρίκνωση της πανδημίας. Θυμάστε ότι λέγονταν διάφορα ότι θα είχαμε 4.000 κρούσματα αυτήν την εποχή ή 10.000 κρούσματα, που δεν υπάρχουν. Τα κρούσματα ως αριθμός δεν είναι τόσο ανησυχητικά στην Βόρεια Ελλάδα. Το πρόβλημα αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας που είναι μεγάλη, καθώς σε περιοχές που υπήρχε έξαρση δεν επαρκούσαν οι κλίνες που είχαν προβλεφθεί και έτσι «μπούκωσαν» και τα νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη», είπε σχετικά με το πέρασμα στο «κόκκινο» της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών στην βόρεια Ελλάδα.

Σε ερώτημα για το αν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί μίνι lockdown με απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας, ο κ. Γκίκας απάντησε ότι «είναι αυτονόητο», σημείωσε ωστόσο ότι «το επόμενο ερώτημα είναι αν φτάνουν αυτά για να σταματήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο». «Υπάρχει διάχυτη εντύπωση, τουλάχιστον η προτίμησή μου, ότι θέλει κάτι παραπάνω». «Θα απαγορεύεται η μουσική, θα κλείνουν τα κέντρα, για την κυκλοφορία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, νομίζω δεν θα σταματήσει. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», συνέχισε.

«Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων», απάντησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν ούτε φέτος παρελάσεις, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, όπου γίνεται το τριήμερο εκδηλώσεων, λόγω και της εορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Τέλος, για το εμβόλιο της γρίπης και αυτό του κορωνοϊού τόνισε ότι «τα δύο εμβόλια δεν έχουν καμία συμβατότητα μεταξύ τους. Πρέπει όλοι να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης, γιατί είναι ένας ξεχασμένος ιός. Στην Ελλάδα το 2016 είχαμε πάνω από 200 νεκρούς στην Ελλάδα. Εγώ θα το κάνω».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ