Εφημερίδα Κοινωνική

Επίσκεψη σε οδοντίατρο -Πώς θα γίνεται -Διευκρινήσεις της ΕΟΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλη Αγρανιώτη

 Breaking News

Επίσκεψη σε οδοντίατρο -Πώς θα γίνεται -Διευκρινήσεις της ΕΟΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ δηλώσεις του Προέδρου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Μιχάλη Αγρανιώτη
21 Σεπτεμβρίου 2021

«Αλαλούμ» επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη διαδικασία επίσκεψης στους Οδοντιάτρους μετά την έκδοση της ΚΥΑ που προβλέπει την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ (rapid ή μοριακού) σε ασθενείς και συνοδούς ανεξαρτήτως του αν έχουν ολοκληρώσει ή όχι τον εμβολιασμό τους! Με βάση αυτή την «βιαστική» ΚΥΑ, οι μη εμβολιασμένοι χρειάζονται αρνητικό μοριακό τεστ και οι εμβολιασμένοι rapid test.

Η παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η οποία πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ζητώντας να υπάρξει διόρθωση και τονίζοντας τις διαφωνίες τους για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέτρων, όσον αφορά στη λειτουργία των οδοντιατρείων.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δεσμεύθηκε για αλλαγή, ωστόσο το έπραξε κατά το ήμισυ, δηλαδή μόνο για τους συνοδούς των ασθενών.

 

  • του Κώστα Παναγιωτάκη

 

Ειδικότερα, τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) εξέφρασαν ανοιχτά τη διαμαρτυρία τους για τις οδηγίες της ΚΥΑ που αφορούν -μεταξύ άλλων- στην υποχρεωτική διενέργεια rapid test ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα (χρήση τροχού ή σπρέι -σταγονίδια που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών πράξεων).

Σε ψήφισμα, που απέστειλαν προς τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούσαν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται (π.χ. διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι επί 18 μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη παράγοντας αερόλυμα χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού διασποράς!

Γι’ το λόγο αυτό τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κατέστησαν σαφές στο Υπουργείο ότι πρέπει να τροποποιηθεί η ΚΥΑ και από την μετατροπή της υποχρεωτικής διενέργειας των rapid tests σε εμβολιασμένους ασθενείς – συνοδούς τους να γίνει προαιρετική, κατά την κρίση των οδοντιάτρων.

Όπως είπε μάλιστα χθες στην ΕΡΤ1, ο κ. Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής «δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού, δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός κυρίως για ανήλικους. Όταν έχουμε φροντίσει για την πρόληψη με δικά μας έξοδα από ενδιαφέρον και προς τον εαυτό μας και προς το προσωπικό μας και κατ’ επέκταση και προς τους ασθενείς, δεν μπορεί να έρχεται η Πολιτεία με το έτσι θέλω και να νομοθετεί… Παίρνουμε πάρα πολύ αυστηρά μέτρα στον κλάδο μας».

Κατόπιν των αντιδράσεων, ο Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Δεβλιώτη, τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιο Υφαντή και τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς Μιχάλη Αγρανιώτη, χαρακτήρισε ως «δίκαια» τα αιτήματα του κλάδου και εξέφρασε την πρόθεση να υπάρξει τροποποίηση της ΚΥΑ με νέα απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Κατόπιν αυτής της επικοινωνίας, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, στις 20/9 έστειλε διευκρινήσεις προς του Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Αττικής,  βασιζόμενη στις ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ διαβεβαιώσεις του Υπουργού και ελπίζοντας ότι αυτές θα «υιοθετηθούν» σε άμεση ΚΥΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες λοιπόν προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη λειτουργία των οδοντιατρείων:

-Συνοδός ασθενή όταν επιβάλλεται η παρουσία του πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

-Αν δεν έχει εμβολιαστεί ο συνοδός πρέπει να έχει rapid test 48 ωρών.

-Οι εμβολιασμένοι ασθενείς προσέρχονται κανονικά.

-Οι ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί προσέρχονται με rapid test 48 ωρών, πλην έκτακτης επίσκεψης με χαρακτήρα επείγοντος ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος (αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.α. ενώ ΔΕΝ παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.α.)

-Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα προσέρχονται με την εξέταση που ήδη έχουν για να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία το σχολικό πρόγραμμα.

 

Σημείωση: Οι παραπάνω οδηγίες δεν αποτελούν νόμο, αλλά διευκρινήσεις – προτάσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας προς τα μέλη της, μέχρι να ενταχθούν σε ΚΥΑ μετά τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού. Μέχρι τότε είναι σε ισχύ η αρχική απόφαση του Υπουργείου!

 

Αναλυτικά οι προτάσεις της ΕΟΟ που καλύπτουν -προς το παρόν- τους Οδοντιάτρους, αφού έχουν κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο και τις έχει αποδεχθεί ο κ. Πλεύρης (έστω προφορικά):

eggrafo1

 

 eggrafo2

 

 

 

 

Μιχάλης Αγρανιώτης

Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 agraniotis

«Εδώ και 18 μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν άψογα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού! Σηκώσαμε το βάρος της ευθύνης με δικό μας κόστος – Μη βάζουμε επιπλέον εμπόδια – Ζητάμε την εκπροσώπησή μας στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για να ακούγονται οι προτάσεις του κλάδου»

 

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μιχάλης Αγρανιώτης, μίλησε στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για το θέμα: «Εδώ και 18 μήνες τα οδοντιατρεία λειτουργούν άψογα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη χωρίς να υπάρχει ουδεμία αναφορά περιστατικού! Ζητήσαμε την τροποποίηση της ΚΥΑ, καθώς κάποιες από τις οδηγίες της δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Δεν κάνουμε “επαναστατική πολιτική”. Ενημερώσαμε τον Υπουργό για τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και έδειξε να τις κατανοεί. Αναμένουμε λοιπόν την τροποποίηση της ΚΥΑ και ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ στο να εκπροσωπηθεί ο κλάδος μας στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, εκεί όπου, πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας. Όλους αυτούς τους μήνες, οι Οδοντίατροι με δικό τους κόστος σήκωσαν το «βάρος της ευθύνης», αγοράζοντας ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό και λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των ασθενών και των ιδίων. Ακόμη και τα ραντεβού μας αλλάξαμε, ρυθμίζοντάς τα ανά ώρα, για να μπορούμε στο ενδιάμεσο να κάνουμε τις απαραίτητες καθαριότητες. Τα οδοντιατρεία μας είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΗ και δεν χρειάζεται να βάζουμε επιπλέον εμπόδια στις επισκέψεις του κοινού».

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ