Εφημερίδα Κοινωνική

Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα: Εκατοντάδες ζώα ξεβράζονται νεκρά μετά το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε χημικά

Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα: Εκατοντάδες ζώα ξεβράζονται νεκρά μετά το ναυάγιο πλοίου που μετέφερε χημικά
02 Ιουλίου 2021

Εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες ξεβράζονται νεκρές στις ακτές της Σρι Λάνκα, μετά το ναυάγιο ενός εμπορικού πλοίου που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Ήδη από τις 20 Μαΐου, το φορτηγό πλοίο MV X-Press Pearl καιγόταν από μια αγνώστων αιτίων πυρκαγιά, η οποία οδήγησε στη βύθισή του στις 2 Ιουνίου. Το πλοίο μετέφερε 1.486 κοντέινερ με 25 τόνους νιτρικού οξέος, καλλυντικά και διάφορα άλλα χημικά.

Οι τοξίνες που διοχετεύτηκαν από το ναυάγιο στη θάλασσα έχουν μέχρι στιγμής συντελέσει στον θάνατο 176 θαλάσσιων χελώνων, 20 δελφινιών και 2 φαλαινών. Οι παραλίες στη δυτική ακτή της Σρι Λάνκα, όπου έλαβε χώρα το ναυάγιο, έχουν γεμίσει τις τελευταίες μέρες από τα κουφάρια των άτυχων ζώων και από θραύσματα πλαστικού, τα οποία προέκυψαν από τις συσκευασίες των προϊόντων που μετέφερε το πλοίο. Για την συλλογή των πλαστικών έχουν μεταβεί στις παραλίες δεκάδες εθελοντές και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

 

Από το ναυάγιο μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, το ψάρεμα στη δυτική ακτή είχε απαγορευθεί με κυβερνητική εντολή. Η απαγόρευση μπορεί να έχει πλέον αρθεί, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για την θαλάσσια ζωή παραμένει έντονος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σρι Λάνκα, Mahinda Amaraweera, σχολίασε σχετικά με το φαινόμενο ότι «κατά την εποχή των μουσώνων, τα θαλάσσια είδη δεν πεθαίνουν ποτέ κατ’ αυτό τον τρόπο. Τα πτώματα ζώων που βρίσκουμε μαζικά στις ακτές της χώρας σχετίζονται άμεσα με το πρόσφατο ναυάγιο».

Τόσο ο καπετάνιος όσο και 14 ακόμη άτομα κατηγορούνται ως υπαίτιοι για την τεράστια οικολογική καταστροφή. Ο ρωσικής υπηκοότητας καπετάνιος του πλοίου, Tyutkalo Vitaly, κατέθεσε για πρώτη φορά ενώπιον δικαστηρίου την Πέμπτη. Οι περιβαλλοντικές Αρχές της χώρας και οι ντόπιοι ειδικοί κάνουν λόγο για την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί ποτέ στη Σρι Λάνκα από άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: The Guardian 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ