Εφημερίδα Κοινωνική

Προς άνοιγμα η πλατφόρμα για τα εμβόλια Pfizer – Moderna για τους 25-29 ετών – Το σχέδιο εμβολιασμού κατάκοιτων πολιτών

Προς άνοιγμα η πλατφόρμα για τα εμβόλια Pfizer – Moderna για τους 25-29 ετών – Το σχέδιο εμβολιασμού κατάκοιτων πολιτών
07 Ιουνίου 2021

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία σήμερα το απόγευμα από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Δύο είναι τα βασικά θέματα των επόμενων ημερών: Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (πλην του AstraZeneca καθώς χορηγείται για τους άνω των 30 ετών), και το σχέδιο εμβολιασμού κατ’ οίκον πολιτών που δεν μπορούν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

«Για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Regional Growth Conference 2021 στο Achaia Clauss.

Η πλατφόρμα για τους 25 – 29 ετών κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξει μέσα σε αυτή την εβδομάδα και δεν αποκλείεται η ακριβής ημερομηνία να ανακοινωθεί στη σημερινή ενημέρωση από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, ο ίδιος έχει προαναγγείλει ότι σήμερα θα παρουσιαστεί το πλαίσιο του σχεδίου για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον κατάκοιτων πολιτών. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό αρκετά απαιτητικό και ο οποίος δεν ξεκίνησε με την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» καθώς τα εμβόλια Pfizer που ήταν τα πρώτα και περισσότερα σε δόσεις είναι δύσκολα σε μεταφορά και συντήρηση. Οι λεπτομέρειες του τρόπου εμβολιασμού αυτού του πληθυσμού – που πιθανόν να είναι με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson – θα ανακοινωθούν και η έναρξη του προγράμματος αναμένεται μέσα στον Ιούνιο.

Εως χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.084.963 εμβολιασμοί, με τους πλήρως εμβολιασμένους να ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια. Οσο προχωρά ο Ιούνιος και η χώρα εισέρχεται στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, εντείνεται η προσπάθεια θωράκισης των νησιών.

«Τα νησιά μας αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα και για αυτό από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους στο Regional Growth Conference 2021, προσθέτοντας ότι στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, ακόμη και ποσοστά άνω του 80% όπως σε Κύθνο και Σίφνο.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει οργανωμένες αποστολές κλιμακίων για οριζόντιο εμβολιασμό έχει συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης.

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ