Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΕΣΥΔΑΠ: Εξουδετερώθηκε η «βόμβα» στο Σχιστό -Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου απαλλάσσονται οριστικά από την χωματερή αποβλήτων (ΧΑΔΑ) με αυξημένη ραδιενέργεια (ΦΩΤΟ)

 Breaking News

ΠΕΣΥΔΑΠ: Εξουδετερώθηκε η «βόμβα» στο Σχιστό -Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου απαλλάσσονται οριστικά από την χωματερή αποβλήτων (ΧΑΔΑ) με αυξημένη ραδιενέργεια (ΦΩΤΟ)
09 Ιουνίου 2021

Μετά από έναν συνεχή και επίπονο αγώνα 15 χρόνων, ο ΠΕΣΥΔΑΠ κατάφερε το περασμένο Σάββατο να τερματίσει έναν «εφιάλτη» για τον Πειραιά και την Δυτική Αθήνα γενικότερα…

 

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου απαλλάσσονται οριστικά από την χωματερή αποβλήτων (ΧΑΔΑ) με αυξημένη ραδιενέργεια στο Όρος Αιγάλεω, καθώς πριν λίγες ημέρες άρχισαν οι εργασίες της Δ΄ και τελευταίας φάσης, που ολοκληρώνουν το έργο. Ο αγώνας του ΠΕΣΥΔΑΠ για να φτάσουμε σε αυτήν την εξέλιξη, ξεκίνησε πριν από 15, περίπου, χρόνια.

Όλη αυτή η ραδιενεργή έκταση είχε σχηματιστεί σωρευτικά κατά την 20ετία 1979-1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου σε μορφή σκόνης με αυξημένη ποσότητα φυσικής ραδιενέργειας, μεταφέρονταν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον δημιουργώντας τον επικίνδυνο ΧΑΔΑ Σχιστού.

Με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο, αστυνομία κλπ) να μην ασκούν κανένα έλεγχο, μόνο ο ΠΕΣΥΔΑΠ και οι 19 Δήμοι μέλη του αντελήφθησαν τους κινδύνους που ο ΧΑΔΑ εγκυμονούσε για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι μετρήσεις που ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ζήτησε τότε να γίνουν από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειαςκατέδειξαν έναν περιβαλλοντικό «εφιάλτη».

Ενώ στα συνηθισμένα εδάφη η περιεκτικότητα της ραδιενέργειας μετριέται κατά μέσο όρο σε 100 Bq ανά κιλό χώματος, στον ΧΑΔΑ Σχιστού η ραδιενέργεια ήταν 12 φορές μεγαλύτερη, αφού άγγιζε τα…1.200 Bq ανά κιλό χώματος! Με δεδομένο ότι η σκόνη του φωσφογύψου μεταφερόταν με τους ανέμους στις κατοικημένες περιοχές, ενώ τα νερά της βροχής διέλυαν το επικίνδυνο υλικό και το μετέφεραν στον υπόγειο υδροφορέα, ο ΠΕΣΥΔΑΠ ανέλαβε την προσπάθεια αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.

sxisto-1

Ως βέλτιστη τεχνική λύση επιλέχτηκε η μόνιμη και ασφαλής ταφή των υλικών υπό συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλον κατάλληλο χώρο. Έτσι, από την αρχή του έρχου, σκοπός ήταν η πλήρης εξουδετέρωση με ισόβιο, ασφαλή και μόνιμο ενταφιασμό των 10.000.000 τόνων αποβλήτων που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ. Δεν ήταν μία εύκολη προσπάθεια, αλλά ο ΠΕΣΥΔΑΠ ανάλωσε σε αυτήν πολλές δυνάμεις, πολλούς πόρους και πάνω από όλα το μεράκι, το πείσμα, τις γνώσεις και την όρεξη για δουλειά του ανθρώπινου δυναμικού του. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, ο ΠΕΣΥΔΑΠ χρειάστηκε να πείσει για την αναγκαιότητα του έργου, το οποίο κινδύνευε να «παγώσει» εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της έλλειψης πόρων και της υποχρηματοδότησης. «Υπήρξαν φορές που αισθανθήκαμε μόνοι μας σε αυτήν την προσπάθεια», αναφέρουν «γιατί ο ΧΑΔΑ Σχιστού συνιστούσε μία απειλή που δεν γινόταν άμεσα αντιληπτή.

sxisto-2

Ο ΧΑΔΑ δεν μυρίζει και επομένως δεν προκαλούσε άμεσα την αντίδραση ούτε των πολιτών, ούτε και των κρατικών υπηρεσιών ή του πολιτικού προσωπικού του κεντρικού κράτους», εξηγεί ο πρόεδρος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Έτσι, ανάλογα με τη ροή και τις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλιζε ο ΠΕΣΥΔΑΠ, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιήθηκε τμηματικά σε 4 φάσεις. Καθοριστική για την έναρξη του έργου ήταν η συμβολή του τότε Υφυπουργού Εσωτερικών Αθανάσιου Νάκου, ο οποίος εξασφάλισε ικανή χρηματοδότηση. Η συνέχεια δεν ήταν ποτέ εύκολη, αλλά ο ΠΕΣΥΔΑΠ ήταν εκεί!

Η υλοποίηση του έργου γινόταν αναγκαστικά με τμηματικό τρόπο, ανάλογα με τη ροή και τις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων που κατόρθωνε να εξασφαλίζει ο ΠΕΣΥΔΑΠ από το Κεντρικό Κράτος. Κρίσιμη όταν χρειάστηκε ήταν η παρέμβαση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, όπως και της Βουλεύτριας Β’ Πειραιά Εύης Καρακώστα, που δεν επέτρεψαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, να παραπέμψει στις καλένδες το έργο, καθώς -για αγνώστους λόγους- ήταν στις προθέσεις της.sxisto-3

Η έναρξη των εργασιών της Δ΄ και τελευταίας φάσης που έγινε το περασμένο Σάββατο, έγινε δυνατή με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΠΕΣΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, οπότε και εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1.001.088 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Γι’ αυτό και το περασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημόσια τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ.Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Στ.Αντωνάκου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αλληλεγγύη, το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη γόνιμη συνεργασία τους, προκειμένου το έργο να φτάσει στην «τελική ευθεία του».

 

photo sxisto 4

Ήταν όλοι εκεί!

Με μία μεγάλη γιορτή στο Σχιστό τίμησε ο ΠΕΣΥΔΑΠ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος , και την έναρξη των εργασιών της Δ’ και τελευταίας φάσης, για την πλήρη αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού.

Παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, βουλευτών, δημάρχων, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων και εκατοντάδων πολιτών, ο ΠΕΣΥΔΑΠ επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά το ρόλο και την καινοτόμα παρέμβαση του στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής… Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜΕΡΑ25.

Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση της Περιφέρειας Αττικής, όπου εκτός από τον κ. Πατούλη, παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, Δυτικού Τομέα Αντρέας Λεωτσάκος, Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νίκος Παπαγεωργίου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Νίκος Σταθόπουλος και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην πορεία του έργου. Εξαιρετικής σημασίας και ενδεικτική της συσπείρωσης της αυτοδιοίκησης ήταν η παρουσία αντιπροσωπειών από όλους τους δήμους γύρω από το Όρος Αιγάλεω. Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς, Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης ως εκπρόσωπος του Γιάννη Μώραλη, η αντιδήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Αφροδίτη Μάλαμα ως εκπρόσωπος του Γιώργου Ιωακειμίδη, ο αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Χρήστος Βασιλείου ως εκπρόσωπος του Λάμπρου Μίχου και ο εντεταλμένος σύμβουλος Αιγάλεω Φώτης Χρυσούλας ως εκπρόσωπος του Γιάννη Γκίκα.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του «θρύλου» των γηπέδων Μίμη Δομάζου.

«Ο αγώνας 15 χρόνων σήμερα περατώνεται, υπό όρους που θα προστατεύουν απολύτως τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για το επιστέγασμα μίας προσπάθειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ανθρώπους, μέσα σε ένα περιβάλλον πιο ασφαλές, φιλικό και ανθρώπινο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γρ. Γουρδομιχάλης.

photo sxisto 3

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης

Ο Γιώργος Πατούλης από την πλευρά του χαιρέτισε τη δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ σε μία «πονεμένη», όπως είπε περιοχή, και υποσχέθηκε την πλήρη συνεργασία και υποστήριξη της Περιφέρειας στο μέλλον, σε ανάλογες περιβαλλοντικές δράσεις με σχέδιο και ευαισθησία.

O πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, σημείωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια διαρκής μάχη απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα, και τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο περιβαλλοντικό ισοζύγιο για τον Πειραιά, με αναπλάσεις μεγάλης κλίμακας.

 

FOTO EKDHLWSHS2 foto ekdhlwshs4 foto ekdhlwshs5

 

 

 

 

 

 

Σχέδιο 1 (Page 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ