Εφημερίδα Κοινωνική

Παρουσίαση βιβλίου «Αμέλια»

Παρουσίαση βιβλίου «Αμέλια»
22 Ιουνίου 2021

Αρθρογραφία – Παρουσίαση από τον Δημήτρη Κρητικό τ. Γενικό Διευθυντή ΔΗ.ΡΑ.Π.

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί από την εκδοτική «Άνεμος» με τίτλο «Άμελια» της συγγραφέως Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου. Είναι ένα βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, ιχνολατώντας μνήμες των Ρωμαίων στην Κωνσταντινούπολη αποτελούμενο από 235 σελίδες που καθηλώνουν τον αναγνώστη που θα περιέλθει στα χέρια του. Σας αναφέρουμε περιληπτικά λίγα λόγια από το περιεχόμενο του βιβλίου όπου η ηλικιωμένη Αμέλια διαισθανόμενη το βιολογικό της τέλος, ανακαλεί μνήμες, ενθυμήματα και προσωπικές εμπειρίες αναπολώντας το παρελθόν της. Οι αναμνήσεις της, ενταγμένες στο κοινωνικό πλαίσιο μιας μακρινής εποχής, αποτελούν πτυχές της συλλογικής μνήμης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολη και της Ιωνίας.

Στο σημαντικό αυτό βιβλίο αναφέρονται ιστορικά γεγονότα όπως ο Α” παγκόσμιος πόλεμος, η Μικρασιατική καταστροφή των Ελλήνων, διεθνής συμβάσεις και ανταλλαγή πληθυσμών καθώς και τα Σεπτεμβριανά του 1955… συμβαδίζουν με την ζωή της Αμέλια. Είναι ένα καθηγητικές οδοιπορικό στην ιστορία μια γυναίκας της αμελια και στην ιστορία των προγόνων μας, που ιχνηλατεί μοναδικά τις μνήμες των Ελλήνων της Πόλης (Κωνσταντινούπολη).

Και τώρα λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γιούλα Γ. Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά σπουδασε ιστορία και αρχαιολογία στην φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στην δημόσια μέση εκπαίδευση. Είναι κάτοχος MSc (Μεταπτυχιακό) του εθνικού καποδιατριακου πανεπιστημίου Αθηνών και PhD (Διδακτορικό) της νεότερης ελληνικής ιστορίας και εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Πατρών. Κατα την διάρκεια της ζωής της έχει συγγράψει διηγηματα, στην επιστημονική της δραστηριότητα όπου συμπεριλαμβάνονται πάνω από 50 άρθρα σε έγκαιρα επιστημονικά περιοδικά. Το έργο της: «Αμέλια ιχνολατώντας μνήμες των Ρωμαίων της πόλης» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και φωτογραφίες του βιβλίου. Κατα την πορεία της η συγγραφέας έχει εργογραφια:

«Κερτεζίτες αγωνιστές στην επανάσταση του 1821″ ,Αθήνα 1996

«Homere, L” ILIADE illustre par la ceramique grecque», Δημιουργία, 1998

«Ο Ι. Ν. της Κοιμηθείς της Θεοτόκου στην Κέρτεζη Καλαβρύτων», Αθήνα 1999

«Η Εκπαίδευση στην επαρχία Καλαβρύτων κατά την οθωνική περίοδο (1833-1862)», έκδοση Νομαρχίας Αχαΐας 2009.

 

20210621_194243

 

 

 

 

 

 

 

20210621_194021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ