Εφημερίδα Κοινωνική

Κίνδυνος μπλακ αουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

 Breaking News

Κίνδυνος μπλακ αουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων
22 Ιουνίου 2021

«Πάγο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες έχουν πάρει τα πάνω τους μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξίων, απειλεί να βάλει η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου». Από την 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να γίνεται καμία μεταβίβαση ακινήτου αν δεν έχει εκδοθεί προηγουμένως η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου». Η αγορά δηλώνει ανέτοιμη να εφαρμόσει το νέο μέτρο ενώ από την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιουνίου όλες οι αγοραπωλησίες ακίνητων θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη επισημάνει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και ζητάει παράταση μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2022 προκειμένου να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων εν μέσω αυξημένης ζήτησης λόγω αντικειμενικών αξιών. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να φανεί εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος δώσει τη σχετική παράταση.

Με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου δημιουργείται για πρώτη φορά πλήρης ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ακίνητο. Σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, «πρόκειται για μια νέα και αδοκίμαστη στην πράξη διαδικασία, η οποία απαιτεί μια απίστευτη σειρά 11 εγγράφων, σχεδιαγραμμάτων και πιστοποιητικών, με άγνωστο ύψος αμοιβής της σύνταξής της και με κορυφαίο προαπαιτούμενο, προφανώς από νομοθετική παραδρομή ακόμη και για απλά διαμερίσματα, το «δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 ή τον ν.4495/2017) ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 9». Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων ζητούν:

– Να επιτραπεί η παράλληλη ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31.12.2021, ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και καταστεί αδύνατον οι πολίτες να προβούν σε δικαιοπραξίες με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.

– Να αφαιρεθεί η μελέτη στατικής επάρκειας από τις προϋποθέσεις για έκδοση ταυτότητας “Διηρημένης Ιδιοκτησίας”, δηλαδή μεμονωμένων διαμερισμάτων κλπ.

– Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ταυτότητας κτιρίου, μέσα στην προθεσμία ισχύος του νόμου, με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

Αδήλωτες επιφάνειες

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως αναφέρει ο Στράτος Παραδιάς, το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει ξανά η πλατφόρμα δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ, για να διορθώσουν οι πολίτες την επιφάνεια των ακινήτων τους προκειμένου να πάρουν τη «βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ» σημαίνει ότι πολλοί «θα βρεθούν αντιμέτωποι με ληστρικά πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλομένων τελών, που πρακτικά θα αποτρέψουν κάθε μεταβίβαση μέχρι την επαναλειτουργία της πλατφόρμας». Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την άμεση επαναλειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, «ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι απρόσκοπτα να χρησιμοποιήσουν το μοναδικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για δικαιότερη φορολόγησή τους».

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις

Πάντως από την Τρίτη 29 Ιουνίου όλες οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι συμβολαιογράφοι, μετά την αύξηση έως και 250% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε 7.635 περιοχές – ζώνες, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση από φορολογουμένους οι οποίοι θα σπεύσουν να αποκτήσουν ή να γράψουν στα παιδιά τους ακίνητα μέχρι το τέλος του έτους για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Μέσω της εφαρμογής αυτής ο κάθε συμβολαιογράφος θα συμπληρώνει σε ηλεκτρονική φόρμα όχι μόνο τη δήλωση φόρου μεταβίβασης αλλά και τα φύλλα υπολογισμού της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Η συμπλήρωση των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και των φύλλων υπολογισμού της φορολογητέας αξίας τους αφού ολοκληρωθεί από τον συμβολαιογράφο θα επιτρέπει την προσωρινή αποθήκευση της δήλωσης και την αποστολή της στους λογαριασμούς που έχουν οι αντισυμβαλλόμενοι στο TAXISnet προκειμένου να την επικυρώσουν, μέσω της ίδιας εφαρμογής. Εφόσον η δήλωση επικυρωθεί τόσο από την πλευρά του πωλητή ή των πωλητών όσο και από την πλευρά του αγοραστή, τότε θα υποβάλλεται οριστικά στο σύστημα TAXISnet από το οποίο θα εκκαθαρίζεται αυτόματα.

Με την εκκαθάριση της δήλωσης θα εκδίδεται η πράξη προσδιορισμού του φόρου και η Ταυτότητα Οφειλής, οι οποίες θα κοινοποιούνται στον λογαριασμό του αγοραστή στο ΤΑΧΙSnet, προκειμένου αυτός να προχωρήσει στην εξόφληση του βεβαιωθέντος ποσού. Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή μέσω e-banking. Από τη στιγμή που ο αγοραστής θα έχει ολοκληρώσει την εξόφληση του φόρου θα αποστέλλει το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο ηλεκτρονικά στον συμβολαιογράφο, ο οποίος στη συνέχεια θα προχωρεί στην κατάρτιση του μεταβιβαστικού συμβολαίου.

Συνοπτικά, η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα 9 βήματα:

1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή μέσω της εφαρμογής myProperty.

2. Η δήλωση αποστέλλεται, μέσω της εφαρμογής, στους λογαριασμούς αγοραστή και πωλητή στο σύστημα TΑΧΙSnet.

3. Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση.

4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος, αν υπάρχει.

5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.

6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)

7. Το TΑΧΙS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.

8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.

9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ