Εφημερίδα Κοινωνική

Με ρυθμούς χελώνας οι ΕΔΕ για αστυνομική βία σε Νέα Σμύρνη και αλλού

Με ρυθμούς χελώνας οι ΕΔΕ για αστυνομική βία σε Νέα Σμύρνη και αλλού
28 Μαΐου 2021

Κατάσταση με την πορεία των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων, για αυθαιρεσίες και βιαιοπραγίες αστυνομικών, που διενεργούνται με βάση βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας ή καταγγελίες πολιτών έδωσε πριν από λίγο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο «της πολιτικής λογοδοσίας για την ενημέρωση των πολιτών».

Πρόκειται συνολικά για 16 ΕΔΕ, εκ των οποίων οι 10 αφορούν στα σοβαρά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, πέρσι, από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου και οι άλλες έξι για άλλα σοβαρά γεγονότα στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που προκάλεσαν αίσθηση τον προηγούμενο χρόνο.

Αν και στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως τα αποτελέσματα των διοικητικών αυτών διαδικασιών μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 8 μήνες (κατά μέσο όρο), υπάρχουν περσινές υποθέσεις που «βαλτώνουν» για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Για την περίπτωση των επεισοδίων της Νέας Σμύρνης, ολοένα και αυξάνεται ο εκτιμώμενος χρόνο ολοκλήρωσης των ΕΔΕ.

Υποθέσεις από το 2020

Από αυτές τις τελευταίες έξι υποθέσεις, σύμφωνα με την κατάσταση που έδωσε η ΕΛΑΣ, ολοκληρώθηκαν από πλευράς αστυνομίας οι τέσσερις ΕΔΕ, και εκκρεμούν οι έρευνες στον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ για τις δύο εκκρεμεί η συμπλήρωση Προκαταρκτικών Διοικητικών Εξετάσεων (ΠΔΕ), που διενεργούνται με βάση τις παρατηρήσεις που έχει υποβάλει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αυτές είναι για τα επεισόδια με προσαγωγές και ξυλοδαρμό πολιτών την νύχτα της 8 Μαΐου 2020 στην πλατεία Κυψέλης (εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης 20 ημέρες) και τον τραυματισμό από δακρυγόνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτου Χατζηγιαννάκη, στις 7 Οκτωβρίου 2020, στην συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, έξω από το Εφετείο, (εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης της ΠΔΕ, 4 ημέρες).

Οι υπόλοιπες τέσσερις που ολοκληρώθηκαν, είναι για τα επεισόδια με μαθητές στο Μαρούσι (9 Οκτωβρίου 2020) και για τον θάνατο του 26χρονου Βασίλη Μάγγου στο Βόλο, (14 Ιουνίου 2020), για τις οποίες αναμένεται το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και τον τραυματισμό 5χρονου στο Γαλάτσι, την 1 Νοεμβρίου 2020 και τα επεισόδια και καταστροφές που προξένησαν άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο την 27 Φεβρουαρίου του 2020.

Τα πορίσματα των ΕΔΕ για τις τελευταίες δύο υποθέσεις παραδόθηκαν για έλεγχο στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, πριν αποσταλούν στον Συνήγορο του Πολίτη.

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Σε ό,τι αφορά τις ΕΔΕ για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, εκδικάστηκε και μπήκε στο αρχείο η υπόθεση για τον αστυνομικό της ομάδας ΔΡΑΣΗ πάνω σε δίκυκλο, που φαίνεται σε βίντεο να κρατάει πιστόλι, ενώ εκκρεμούν οι έρευνες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε χρόνο από 3 έως 20 ημέρες, για τα περιστατικά:

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ