Εφημερίδα Κοινωνική

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα δουν μειωμένα εκκαθαριστικά

 Breaking News

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα δουν μειωμένα εκκαθαριστικά
14 Μαΐου 2021

Η περίοδος που θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν το ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία, υποβάλλοντας τη δήλωση που περιλαμβάνει τα στοιχεία των εισοδημάτων, αλλά και μια σειράς άλλων οικονομικών δεδομένων που είχαν το 2020.

Οι φετινές δηλώσεις εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι θα είναι διαφορετικές σε σχέση με τις περσινές, διότι το 2020 ήταν το έτος που ήρθαν στη ζωή μας τα νέα δεδομένα που σχετίζονται με το ζήτημα της πανδημίας. Ειδικές αποζημιώσεις αναστολών, επίδομα μειωμένων ενοικίων, ειδική αποζημίωση πληττόμενων ή κλειστών επιχειρήσεων, είναι μερικοί από τους νέους όρους που προστέθηκαν στη ζωή μας το περασμένο έτος.

Αύξηση των δηλώσεων που θα έχουν επιστροφή

Δεδομένου ότι τα εισοδήματα αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, η λογική λέει ότι φέτος θα έχουμε αύξηση των δηλώσεων που θα έχουν επιστροφή.

Στους μισθωτούς που μπήκαν σε αναστολή το 2020 αυτό θα γίνει διότι η παρακράτηση φόρου τους γινόταν με βάση τα ετήσια εισοδήματα, αλλά ο συγκεκριμένος μισθωτός εργάστηκε λιγότερους μήνες. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι η ειδική αποζημίωση είναι αφορολόγητη, θα προκύπτει ότι η παρακράτηση που του έγινε είναι υψηλότερη από τον τελικό φόρο που θα πρέπει να πληρωθεί και έτσι θα προκύπτει ποσό προς επιστροφή.

Θα είναι όμως μόνο αυτό λόγος για να προκύψουν μειωμένα εκκαθαριστικά σε σχέση με πέρυσι; Η απάντηση είναι όχι, αφού έχουμε άλλα δύο σημαντικά δεδομένα που θα αναπροσαρμόσουν τα εκκαθαριστικά προς τα κάτω σε σχέση με πέρυσι.

  1. Το πρώτο είναι ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστεί η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με τους μειωμένους συντελεστές για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις.
  2. Το δεύτερο είναι ότι οι φετινές δηλώσεις θα είναι οι πρώτες που θα εφαρμοστεί η προσωρινή αναστολή της επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα εκτός των συντάξεων και των μισθωτών υπηρεσιών.

Η φορολογική κλίμακα

Αναλυτικότερα λοιπόν, ξεκινώντας από το πρώτο, έχουμε τα εξής δεδομένα στη φορολογική κλίμακα:

Εισόδημα (Μισθοί, Συντάξεις, Επιχειρηματική Δραστηριότητα) σε ευρώ Φορολογικός συντελεστής (%)
0-10.000 9%, από 22%
10.001-20.000 22%
20.001-30.000 28%, από 29%
30.001-40.000 36%, από 37%
40.001 και πάνω 44%, από 45%

Επιπλέον σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε ότι το αφορολόγητο των μισθωτών που διαμορφώνεται μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων παραμένει σταθερό, ενώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ο περιορισμός της μείωσης σε έως τρία τέκνα που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε το γεγονός ότι το μέτρο των αποδείξεων για το 2020 δεν εφαρμόζεται στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, άρα η έκπτωση φόρου που ορίζει το άρθρο 16 του Ν. 4172/2013 δεν είναι μαχητή για αυτούς.

Στο δεύτερο ζήτημα, αυτό της εισφοράς αλληλεγγύης, όλοι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πολύ καλά την επιβάρυνση που επιφέρει στην εκκαθάριση της δήλωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, με λίγα λόγια από όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενο με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Για φέτος λοιπόν ισχύει ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα την εν λόγω μείωση φόρου την έχουν ήδη αντιληφθεί στα εισοδήματα που λαμβάνουν το 2021, δεδομένου ότι για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ως εκ τούτου η παρακράτηση που γινόταν στον μισθό τους για την εισφορά αλληλεγγύης, φέτος δεν γίνεται.

Σε όλα τα παραπάνω μπορούμε να προσθέσουμε ότι θα υπάρξει μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση στο 55%, από το 100% που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον θα υπάρχει ένα μικρό κίνητρο σε όσους υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 28 Ιουλίου και παράλληλα αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου μέχρι τις 30 Ιουλίου. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση φόρου κατά 3% επί του χρεωστικού ποσού. Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι δίκαιο θα ήταν η συγκεκριμένη έκπτωση να ισχύσει και για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους εμπρόθεσμα έως τις 27 Αυγούστου και θα πληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Αυγούστου, αλλά και για όσους υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση έως τις 15 Σεπτεμβρίου, που είναι η προθεσμία για όσους είναι μέλη εταιρειών με απλογραφικά βιβλία και πληρώσουν εφάπαξ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

 

*ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ